Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Učenici osmih razreda OŠ “Fran Krsto Frankopan” Krk i OŠ Malinska-Dubašnica boravili su u Vukovaru 26. i 27. veljače, sudjelujući u projektu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Tijekom terenske nastave u Vukovaru učenici su upoznati s demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu.

Nakon uspostavljanja teorijskog okvira, učenici su posjetili memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje su kroz predavanja vodiča uvedeni u događaje koji su se u Vukovaru odigrali ratne 1991. godine. Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici su se kroz fakultativne aktivnosti upoznali s povijesnom i kulturnom baštinom grada Vukovara te su, između ostalog, posjetili Muzej vučedolske kulture.

Terenska nastava u Vukovaru završila je Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici ponesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike. Najviše znanja pokazala je ekipa Osnovne škole “Fran Krsto Frankopan” Krk čiji su predstavnici Nino Strčić (Matična škola Krk) i Dominik Vnuk (Područna škola Vrh) osvojili 1. mjesto.

Sve troškove organizacije projekta, što uključuje prijevoz, prehranu, smještaj za učenike i njihove pratitelje podmirilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

FOTOGALERIJA: