Županijsko stručno vijeće psihologa osnovnih škola

Dana 12. lipnja 2023. u OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk – Područnoj školi Punat održano je 3. Županijsko stručno vijeće psihologa osnovnih škola Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. ŽSV psihologa s voditeljicom aktiva prof. Tanjom Tuhtan-Maras, ukupno broji 33 članova, a Vijeću je ovom prilikom prisustvovala i viša savjetnica za psihologe stručne suradnike i nastavnike psihologije, prof. Đudita Franko.

Ravnatelj Serđo Samblić zaželio je dobrodošlicu svim članovima ŽSV-a, sve prisutne je pozdravila i voditeljica PŠ Punat Martina Jurjević, a stvaranju ugodne radne atmosfere doprinijela je izvedba igrokaza „Prva meštrica“ učenica 5. razreda iz PŠ Vrbnik, Anđele Toljanić i Dore Volarić, uz pratnju mentorice prof. Mire Katunar. Tekst ove scenske igre na čakavštini je napisala upravo učiteljica Mira Katunar. Tekst je posvećen prvoj ženi koja je htjela postati meštrica, odnosno steći obrazovanje i postati učiteljica, s obzirom na to da su se nekada školovali samo muški članovi obitelji, a uloga žene bila je brinuti o obitelji.

   

Školske psihologinje Iva Žužić i Danijela Šekuljica putem video prezentacije i filma predstavile su OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk koja uz Matičnu školu djeluje i u četiri prostorno odvojene Područne škole: PŠ Vrh, PŠ Punat, PŠ Vrbnik i PŠ Baška. U svojoj su se prezentaciji  psihologinje posebno osvrnule na specifičnosti rada na otoku Krku te na posebnosti terenskog rada u pet odvojena lokaliteta. Kao snagu otočnog života navele su podršku lokalne zajednice i međusobnu povezanost obitelji i Škole kao ravnopravnih partnera u rješavanju mnogih učeničkih pitanja i teškoća.Obrazovanje učenika pripadnika nacionalne manjine predstavila je školska psihologinja OŠ „Omišalj“, prof. Ana Rudić Miljanović. S obzirom na aktualnost teme u posljednjih nekoliko mjeseci, a vezano za postupanja u kriznim situacijama, predavanje na temu Psihološka prva pomoć i psihološke krizne intervencije, održala je psihologinja OŠ „Podmurvice“ iz Rijeke – Nada Kegalj, prof. psihologije savjetnik. Predstavnici Naklade Slap iz Zagreba predstavili su članovima Županijskog vijeća psihodijagnostička sredstva u školskom sustavu. Viša savjetnica za psihologe stručne suradnike i nastavnike psihologije, iz AZOO Podružnice Rijeka, izvijestila je o sadržaju održanog skupa voditelja ŽSV-a. Na samom kraju skupa, voditeljica Vijeća Tanja Tuhtan Maras zahvalila je svim predavačima na njihovom doprinosu ovom stručnom usavršavanju za psihologe.

  Školska zadruga PŠ Vrh „Busilak“ svakom sudioniku ovog skupa poklonila je biljne čajeve, maslinovo ulje i macerate mirisnog bilja,  koji su njihovi članovi, učenici Područne škole Vrh zajedno s učiteljima, vrijedno pripravljali kroz godinu.

Nakon formalnog dijela programa, druženje se nastavilo u OPG-u Magriž, u Lakmartinu. Nakon obilaska sirane, psihologinje su imale priliku uživati i u domaćim otočkim delicijama.

Bila nam je posebna čast biti domaćin ovog Županijskog stručnog vijeća koje se po prvi put održalo na našem otoku. Nadamo se da smo kroz stručno usavršavanje, osim podizanju kvalitete rada, doprinijeli i očuvanju mentalnog zdravlja naših psihologa, kroz povezivanje, suradnju i razmjenu iskustva u ugodnom okruženju našeg dragocjenog otoka.