14. veljače u našoj školi

Svi znaju da je danas Valentinovo, a mi smo ga ove godine odlučili obilježiti malo drugačije od pukih srca i ružičaste ili crvene boje.

Sve je započelo s valentinovskim projektićem iz njemačkog jezika. Učenici su imali prilike ići u potragu za srcima, u kojima su bile skrivene poruke i uzrečice o ljubavi na njemačkom jeziku te ih usporediti sa prijevodom na hrvatski jezik i razmisliti o njihovu značenju. Tako se moglo razglabati o tome što znači uzrečica “Ljubav ide kroz želudac.” (na njemačkom: Liebe geht durch den Magen.), zatim uzrečica “Ljubav je slijepa.” (na njemačkom: Liebe macht blind.). Što to znači “nekome dati nogu”? Je li u njemačkoj frazi “jemandem den Korb geben” upotrijebljena ista riječ?  U srca je također bila sakrivena i jedna poruka koja nema veze s ljubavlju niti s osjećajima te su učenici morali ustvrditi o kojoj se poruci radi.

Osim što se danas na malo posebniji način slavi zaljubljenost i ljubav, obilježava je i Međunarodni dan razmijene knjiga. Tijekom tjedna učenici viših razreda su pripremili po jednu sebi dragu knjigu koju su odlučili nekome podijeliti. Okupili smo se na prvom velikom odmoru u knjižnici. Učenici su izvlačili poruke sadržaja Svoju knjigu poklanjam… i toj su osobi proslijedili svoju knjigu. U foto galeriji možete vidjeti u kakvom je ozračju protekao ovaj zadatak kao i isti u zbornici među učiteljima.

Učenici nižih razreda tijekom tjedna su skupljali slikovnice i dječje knjige za najmlađe koje su u pratnji učiteljice Matee i Mladenke odnijeli na poklon našim susjedima vrtićarima koji su bili ugodno iznenađeni. Nadamo se da će im to biti lijepa uspomena od nas i da će se njima rado služiti!

U učionici drugog razreda, u vrijeme četvrtog sata okupili su se svi učenici od prvog do četvrtog razreda sa svojim učiteljicama i okupljenima izveli prigodni valentinovski program. Prvašići su otpjevali pjesmu Volim cijeli svijet, Mia i Jakov izrecitirali Kišobran za dvoje, a Etel, Lana, Ema i Sara Zaljubljeni. Uslijedili su drugašići s pjesmom Nije lako bubamarcu, o ljubavi cvrčka i bubamare govorila je Nola, a Fran je odao kako se zove njegova ljubav. Kiara i Marina, učenice trećeg razreda, podsjetile su nas da je ljubav sve što ljudima treba, a Katarina nas je podučila da je glagol voljeti najvažniji glagol u svim jezicima. Dominik i Rene dočarali su kako to izgleda kad se zaljubi dječak. Gabrijela i Lorena iz četvrtog razreda govorile su o ljubavi na prvi pogled i o tajnoj ljubavi, a na kraju su okupljeni mogli vidjeti igrokaz o nestašnom dječaku Darkiću koji se zaljubio u djevojčicu Zdravkicu, a vila ga je poučila kako se mora ponašati ako želi da i ona njega zavoli.

Priznat ćete – vrlo aktivan dan u školi!