Advent u Zagrebu na sv. Nikolu!

Sveti Nikola drag nam je svetac koliko god mladi ili stari bili i veselimo se njegovim darovima. Kud ćeš ljepšeg dara, osim punih cipela u rano jutro, da dan ne provedeš u školskoj zgradi, nego na terenskoj nastavi na kojoj su nas pratili naši razrednici Sonja, Viktor, Martine B. i J. i Maria Elena razrednica šestaša iz Vrbnika!

Krenuli smo rano ujutro autobusom na kat u kojem su nas već čekali novi prijatelji petaši i šestaši iz susjedne škole Vrbnik. Vožnja autobusom na kat poseban je doživljaj! Cijelim nas je putem pratilo prekrasno vrijeme, a pod time podrazumijevamo kratku čarobnu vožnju kroz gustu maglu Gorskog kotara, uživanje na snijegu na odmorištu Kupjak (donedavno poznato kao Ravna Gora) i suho vrijeme u Zagrebu.

Naša prva aktivnost bila je posjet Hrvatskom Saboru do kojeg smo iz centra grada pješice došli kroz Kamenita vrata. Tamo nas je dočekalo osoblje iz Službe za građane i nakon provjere učitelja (da, samo su im oni bili sumnjivi 😉 )podijeljeni u dvije grupe proveli su nas kroz zgradu. Bili smo na balkonu sabornice u vrijeme sjednice što je bilo posebno zanimljivo. Zastupnicima nas je predstavio i pozdravio predsjednik Sabora Goran Jandroković. Potom smo krenuli na edukativnu šetnju hodnicima zgrade gdje nas je svako toliko pozdravio neki od zastupnika i uputio nam nekoliko riječi. Potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac govorila nam je o čemu će danas raspravljati, a nama je posebno zanimljiva bila najava sutrašnje teme o besplatnom obroku u školi koji će nas dočekati u sljedećem polugodištu kao i higijenski ulošci u školskim toaletima. Obratili su nam se još i Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Zlatko Hasanbegović, Magdalena Komes, Sandra Benčić i Marijana Puljak, a posebno nam je vrijeme posvetila Majda Burić koja je predstavnica naše PGŽ.

Nakon Sabora istim smo se putem vratili u autobus i usput vidjeli zagrebačku tržnicu Dolac i Evropski trg. Naša sljedeća stanica bio je Zoološki vrt gdje smo prisustvovali polusatnom predavanju o životinjama, vidjeli i opipali rogove antilope i srne, vidjeli razliku između perja ptica koje lete i ne lete, te opipali dlaku deve. Nakon ručka u restoranu Kod morskog lava samostalno smo šetali vrtom i divili se životinjama koje ne možemo svakodnevno susresti.

Dalje nas je put vodio u Ilicu do Muzeja iluzija. Budući da nismo imali službenog vodiča tu su ulogu preuzeli učitelji i ukratko nam govorili o znamenitostima Zagreba uz koje smo prolazili. Nakon zabave u Muzeju iluzija prošetali smo bajkovito uređenim Tunelom Grič i  predivno adventski ukrašenim zagrebačkim trgovima. Cilj je bio Ledeni park na Tomislavcu gdje je jedan mali dio naše ekipe klizao s učiteljem Viktorom.

U kratkoj pauzi uz klizalište neki su se zasladili fritama i drugim slasticama, učitelji popili kuhano vino i došlo je vrijeme za napustiti Zagreb. Budući da su svi bili jako dobri tijekom cijelog dana nagrada je bio shopping u Areni. Puni dojmova i umorni od cijelog dana krenuli smo prema Krku, a zabava se nastavila u autobusu sve do naših odredišta u Puntu i Vrbniku.