Dan šarenih čarapa

21. ožujka obilježava se kao Svjetski dan Down sindroma. Kako ga već nekoliko godina obilježavamo u našoj školi, to je bio plan i za danas. To što nastavu održavamo on line ne znači da ga ne možemo svejedno obilježiti 🙂

Podsjetimo se o čemu se zapravo radi…

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”.

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

POZIVAMO VAS DA, AKO VEĆ NISTE, OBUČETE RAZLIČITE ČARAPE I DANAS NASTAVU PRATITE U NJIMA. FOTOGRAFIRAJTE IH, SAKUPIT ĆEMO IH U FOTOGALERIJI I OBJAVITI.

Učiteljica Sonja se prošlog tjedna potrudila i priredila pano u školi koji trenutno samuje u holu, ali ga objavljujemo ovdje!