Nastavljamo s projektom “Zrdav za 5!”

U četvrtak 23. siječnja posjetila nas je policijska službenica Jasmina Zmajla iz MUP-a Krk. Održala nam je predavanje o alkoholu s aspekta kaznenog prava. Saznali smo koji su stupnjevi kažnjavanja po godinama starosti, odnosno, kako se pravno dijele kategorije osoba prema kojima se tretiraju kaznena djela. Maloljetnikom se tako smatra osoba, koja je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršila četrnaest, a nije navršila osamnaest godina. Pojasnila nam je da težina kaznenog djela ovisi o težini savladavanja prepreka. Tako se krađa stvari koji nisu osigurane smatra lakšim kaznenim djelom, a krađa stvari koje su osigurane (npr. pod ključem) smatra težim kaznenim djelom.

Također, policijska službenica nam je govorila o tome do kada smijemo prema Zakonu biti vani bez roditeljske pratnje ukoliko smo mlađi od 16 godina, a to je do  23:00 h. Nakon 23 : 00 h, smijemo biti vani ili u pratnji roditelja, ili u pratnji punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja. Na prezentaciji smo vidjeli primjere i slike posljedica konzumiranja alkohola. Pod utjecajem alkohola nismo u potpunosti svjesni svojih postupaka. Najgore je, što zbog konzumiranja alkohola moze doći i do smrti (prometne nesreće itd.).

I zbog najmanjih protuzakonitih radnji može se za svakoga od nas otvoriti policijski dosje, gdje su vidljivi svi naši prekršaji i kazne, koji mogu utjecati na naše buduće nalaženje posla. U slučaju da imamo počinjeni prekršaj nećemo u nadležnoj Policijskoj upravi uspjeti ishodovati određene dokumente koje se mora priložiti pri prijavi na natječaje za radno mjesto. Ukoliko smo kažnjavani, također ćemo imati problema pri ishodovanju viza za strane zemlje.

osmaši i razrednica Mirna