Osmaši u posjeti Vukovaru

U četvrtak 19. svibnja okupili smo se u ranu zoru na autobusnoj stanici kako bismo sa svojim prijateljima iz Baške i Vrbnika krenuli prema Vrhu da pokupimo njihove osmaše i bili smo spremni krenuti prema Slavoniji. Uz par usputnih stajanja za odmor stigli smo u Vukovar nešto iza podne.

Poručali smo i odmah nas je čekala prva aktivnost – predavanje o Domovinskom ratu, a uz stručno vodstvo pogledali smo i tenkove koji su bili korišteni u borbama.

Bili smo smješteni u hostelu Dubrovnik i nakon što smo u njemu ostavili svoje stvari i bili raspoređeni po sobama krenuli smo prema Vodotornju. Dojmio nas se veličinom i prelijepim pogledom na Dunav i grad. Dobili smo nešto slobodnog vremena koje smo iskoristili za obilazak centra grada, kupovinu suvenira i odmor uz kavicu i sladoled. Večerali smo u hostelu nakon čega nam je odlično došlo slobodno vrijeme i druženje u dvorištu.

Ujutro smo se rano ustali, na brzinu spakirali i doručkovali jer nas je čekao raskošni program i nastavak upoznavanja s Domovinskim ratom i povijesti i kulturom Vukovara. U sklopu toga posjetili smo Ovčaru, Gradsko memorijalno groblje, Muzej vučedolske kulture, Muzej grada Vukovara i bolnicu koja je na nas utjecala vrlo potresno.

Poručali smo, dobili lunch pakete za put i krenuli prema Krku. Putovanje se činili puno kraće nego u polasku i bila je to prava generalna proba za naš maturalac na koji upravo krećemo. Uživali smo u ovom lijepom iskustvu te se zbližili međusobno kao razred, ali i s ostalim osmašima iz naših otočnih škola.