Osvještavanje problema mikroplastike u moru

Općina Punat pokrenula je suradnju s Osnovnom školom „Fran Krsto Frankopan“,  područnom školom Punat, te s Dječjim vrtićem „Katarina Frankopan“ područnim vrtićem Punat s ciljem upoznavanja djece s problemima koji su posljedica neodgovornog ponašanja pojedinaca vezano uz neadekvatno zbrinjavanje otpada iz kućanstva. Djeca iz područne škole i vrtića kroz više radionica upoznata su s ispravnim načinima zbrinjavanja kućnog otpada gdje se kroz učenje i igru postigla zavidna razina znanja malih sumještana. Kroz radionice u rujnu djeca u vrtiću i školi educirana su i o utjecaju mikroplastike na ekologiju mora te morsku floru i faunu.

Budući je Općina Punat nositelj  „Plave zastave“ za plaže Punta debij u Puntu završno druženje i edukacija održala se upravo na navedenoj plaži danas  u 10,30 sati gdje su školarci i vrtićari svojim prikazom mikroplastike u moru na kreativan i vjeran način upriličili igrokaz najgoreg scenarija ukoliko ne budemo svi zajedno odgovorno čuvali morsku floru i faunu.

U našem igrokazu male ribice ulovile su se u veliku plastičnu mrežu čime smo karikirano prikazali koliki je utjecaj mikrolastike na život u moru te na hranidbeni lanac čiji smo i mi dio.

U ovom projektu sudjelovali su učenici 3.razreda sa svojom razrednicom Irenom Tomažin koji su na jednoj od radionica izrađivali mrežu od plastičnih vrećica i ovo im je druga godina uspješne suradnje s Općinom Punat gdje su naši mali sumještani prepoznati kao „Mali čuvari zavičaja“ kako smo interno nazvali našu uspješnu suradnju.  U projekt su bili uključeni i učenici 1. razreda s razrednicom Mladenkom Tomac te naše male ribice, djeca iz područnog vrtića – skupina „Pčelice“ s odgojiteljicama Smiljanom i Rozanom. Općina Punat zahvaljuje svim sudionicima na veseloj i uspješnoj suradnji koja je još jednom rezultirala novim znanjima te smo se još jednom uvjerili da su naši najmlađi mještani ekološki osviješteni i uvijek spremni stjecati nova znanja.

Vjerujemo da će svojim prijateljima svakako prenijeti da ne bacaju plastiku u more kako male ribice ne bi zamijenile usitnjenu mikroplastiku za hranu, a preko riba i mi unijeli mikroplastiku u naš organizam.

Uz veselo druženje uz učenje i igru, mališanima je doživljaj predstavljala i atraktivna vožnja vlakićem za koju zahvaljujemo gospodinju Španjolu. Bilo je lijepo slušati pjesmu naših malih mještana duž naše lijepe šetnice.

Do prilike za neku novu suradnju srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem na podršci i sudjelovanju!

Vedrana Dunato Polonijo, dipl.oec.

Viši stručni suradnik – komunalni redar