Petaši na terenskoj nastavi u Rijeci

Prošlog došašća je naša teta Iva Mrakovčić iz Puntarskih užanci došla na ideju da svaki razred u našoj školi izradi božićnu skulpturu koja će ukrašavati park. O tome smo detaljnije izvještavali krajem prošle godine i objavili da je nakon organiziranog glasanja skulptura petaša proglašena kao najbolja. Kao nagradu su dobili autobus za izlet.

U ponedjeljak 16. svibnja veselo društvo okupilo se na autobusnoj stanici i krenulo prema Rijeci. Atmosfera u busu bila je toliko dobra da nam nije zasmetalo ni čekanje u koloni pred semaforom na mostu. Osim toga, cijelog dana pratilo nas je i prekrasno pa čak pomalo i pre toplo vrijeme.

Prva aktivnost bila je posjet Novom listu. O tome vam nećemo pisati jer je g. Edi Prodan, profesionalni novinar koji nas je vodio kroz cijeli proces nastanka novina, ali i digitalnog sadržaja Novog lista, to učinio odlično, a možete pročitati na OVOJ POVEZNICI.

Put nas je dalje odveo do Tower centra gdje se Cinestar otvorio samo za nas! Nakon što smo svi dobili kokice i sokove pogledali smo film Izgubljeni grad. Po završetku filma bilo je vrijeme za ručak. Pogađate li gdje smo se uputili pojesti nešto? 🙂

Siti i odmorni krenuli smo autobusom prema centru grada i posjetili Muzej torpeda gdje nas je dočekao g. Velid Đekić i kroz sat vremena nas proveo kroz muzej i ispričao nam povijest nastanka torpeda. Mnogi su bili oduševljeni tehnologijom i veličinom nekih izloženih primjeraka.

Pješke smo se uputili prema srcu grada Rijeke i po prvi puta prošli tunelom koji nas je odveo od OP Dolac do Katedrale. Osim što je bilo zabavno prolaziti pješice tunelom, donio nam je i vrlo dobrodošlo osvježenje budući da je temperatura u tunelu 15 stupnjeva! Naučili smo da je dug 350 metara, prokopala ga je talijanska vojska početkom 1940-ih kako bi zaštitila civile za vrijeme II. svjetskog rata. Bio je zatvoren za javnost 75 godina, a mi vam predlažemo da ga posjetite prvom prilikom!

Tunel nas je doveo do katedrale sv. Vida u koju smo ušli i zadržali se vrlo kratko kako ne bismo ometali okupljene u klanjanju, ali nam je pri tom vjeroučiteljica ukazala na nekoliko zanimljivosti koje nam je potom pojasnila pred samom katedralom.

Svoju avanturu nastavili smo na Korzu na kojem su nam učiteljice ukazivale na zanimljivu arhitekturu grada i ispričale poneku zanimljivost o mjestima kraj kojih smo toliko puta prošli, a nismo znali koliko su zanimljiva i vrijedna.

Umorni i veseli krenuli smo prema Puntu.