Posjet Istri povodom Dana škole

Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” kojoj pripada i naša područna škola Punat slavi svoj dan 30. travnja na dan kada se obilježava dan pogibije Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog. Kako je to ove godine bila nedjelja obilježavamo ga tijekom tjedan tradicionalnim odlaskom na terensku nastavu. Škola broji 130 učenika pa smo odlučili ići u dvije skupine – mlađi i stariji razredi.

U utorak, 2. svibnja na terensku nastavu je išla prva grupa. Učenici od petog do osmog razreda u pratnji četiri učitelja krenuli su prema Istri. Prva aktivnost bila nam je razgledavanje pulskog amfiteatra, svima poznatog kao Arena. Kroz stručno vodstvo naučili smo kada je i kako građena, da riječ arena zapravo znači pijesak, da je mogla primiti 35 tisuća gledatelja u vrijeme kada je Pula imala 5 do 7 tisuća stanovnika što znači da je primala i gledatelje iz cijele Istre i okolice. Saznali smo da su u amfiteatru radili i mornari koji su imali zadatak razvlačiti ogromno obojano platno koje je služilo za zaštitu od sunca i kiše. Nama bi to bilo jako dobrodošlo budući da nas je cijelog dana pratilo jako nepovoljno vrijeme i jaka kiša.

Nakon kratke okrijepe krenuli smo prema Fažani gdje smo imali organizirani ručak i ujedno se odlučili promijeniti plan i umjesto na Brijune otići u pulski akvarij. Akvarij nas je oduševio svojm veličinom i raznolikošću riba i biljnog podvodnog svijeta.

Unatoč tome što nismo vidjeli naš najzapadniji nacionalni park i što nas je kiša usporavalja i močila dobro smo se proveli i kao i uvijek zabavljali u busu na kat na kojeg smo se sad već poprilično naviknuli.