Rijeka psihologije u našoj školi

Tjedan psihologije manifestacija je koja se u Hrvatskoj održava od 2008. godine s ciljem prikaza različitih mogućnosti kojima psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete života pojedinaca i zajednice i približavanja psihologije široj populaciji. U okviru Tjedna psihologije na području Rijeke i okolice održava se Rijeka psihologije, manifestacija koja okuplja psihologe i sve zaljubljenike u psihologiju s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog položaja u društvu. Ove se godine Tjedan psihologije održava od 17. do 23. veljače.

Naše školske psihologinje Danijela Šekuljica i Iva Žužić u Tjednu psihologije održale su radionice u našoj školi. U ponedjeljak 17. veljače održana je radionica pod nazivom Djeca pod teretom stresa – kako im pomoći? za sve zainteresirane roditelje učenika 7. i 8. razreda. Roditelji su imali prilike čuti o izvorima stresa kod djece, načinima na kojima mogu pomoći svojoj djeci da se sa stresom adekvatno suoče, ali i o načinima i tehnikama kojima mogu sebi pomoći u suočavanju sa stresom i koje mogu primjenjivati u svakodnevnim stresnim ili problemskim situacijama. U srijedu 19. veljače održana je još jedna radionica, pomalo kreativnija i živahnija, pod nazivom Male tajne uspješnog učenja – može li učenje biti zabavno?, a s ciljem poučavanja učenika 4. i 5. razreda i njihovih roditelja različitim metodama i tehnikama učenja koje učenici mogu primjenjivati u svakodnevnom radu, odnosno tijekom procesa učenja, a roditelji mogu svojoj djeci pružiti podršku i usmjeriti ih. Stvaranje pogodne obiteljske klime važno je za razvoj djetetove samostalnosti i pozitivnog odnosa prema učenju te je ova radionica, sudeći po reakcijama roditelja i učenika, poticajna za razvoj djetetovih vještina kao i mogućnosti roditelja da svom djetetu pruži podršku. S obzirom na velik broj zainteresiranih za posljednje spomenutu radionicu, zakazan je još jedan termin, za ponedjeljak 24. veljače.

Dosad uspješno provedene radionice pokazale su se korisnima te se veselimo provođenju različitih radionica i interaktivnih predavanja u budućnosti!