Rijeka psihologije u školi Punat

Rijeka psihologije i ove je godine potekla našom školom! Manifestacija je to koja se već godinama održava na području Rijeke i okolice u sklopu Tjedna psihologije koji se obilježava diljem Hrvatske. Tjedan psihologije održava se krajem veljače svake godine s ciljem približavanja psihologije široj populaciji i prikaza različitih mogućnosti kojima psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Iako se ove godine Tjedan psihologije obilježavao od 20. do 26. veljače, odnosno tijekom drugog dijela zimskih praznika za učenike, naše su stručne suradnice psihologinja Iva Žužić i edukacijski rehabilitator Karla Manzoni Brozić održale radionice po povratku učenika s praznika.

Tema ovogodišnje radionice bila je školsko učenje, odnosno, efikasniji načini učenja koji mogu biti zabavni i učiniti učenje lakšim. Tako je popodne 27. veljače u Područnoj školi Punat bilo rezervirano za provedbu radionice pod nazivom „Učenje može biti zabavno i lako – dođi i saznaj kako!“. Budući da je pogodna obiteljska klima od velike važnosti za razvoj pozitivnog odnosa prema učenju i samostalnosti te jačanje samopoštovanja djece, radionica je bila namijenjena učenicima 5. razreda i njihovim roditeljima.

Prijelazom u predmetnu nastavu zahtjevi škole postaju sve veći i sama ta promjena kod učenika može izazivati stres što često rezultira aktivnim angažmanom roditelja u učenju s djecom. Kako pomoći, a pritom potaknuti dijete na samostalno korištenje efikasnih metoda učenja te time biti adekvatna podrška djetetu? – pitanje je na koje smo tražili odgovor, a kako bismo u tome bili uspješni, kroz radionicu smo se bavili različitim metodama i tehnikama učenja koje djeca mogu primjenjivati u procesu učenja.

U galeriji donosimo djelić atmosfere s radionica.

Iva Žužić i Karla Manzoni Brozić