Robotičari iz Punta na 7. Robotrci na prstenac

Dana 11.05.2019. godine održana je prva ovogodišnja Trka na prstenac u Industrijsko obrtničkoj školi u Puli u organizaciji Društvo za robotiku Istra. Ove su godine na natjecanju sudjelovale 23 ekipe,   69  učenika osnovnoškolskog uzrasta. Sve su to  zaljubljenici u robotiku, a  pristigli su iz Fažane, Čavla, Barbana, Krka ,Punta, Baške, Opatije, Pule i Medulina.

Područnu školu Punat predstavljale su dvije ekipe – ekipa Robo PN (Dorian Radolović, Bruno Brnjaković, Buweden Vigo Nadal) i ekipa Puntari (Dino Nešić, Rock Hunjadi, Mate Jerković).

Sudionici ovog natjecanja redovito su mladi talentirani tehničari i informatičari okupljeni u tročlane ekipe. Prije natjecanja učenici podešavaju i opremaju svoja robotska kolica i usklađuju vožnju kolica sa programom. Svaki član upravlja robotom tijekom jedne vožnje u svakoj od triju disciplina: ručno vođeni robot – učenik jednom rukom vozi kolica, a drugom gađa prstenac, poluautomatski – kolica pomoću senzora prate crtu, a učenik upravlja kopljem i ručno iz perspektive robotskih kolica – na robotskim kolicima je pričvršćena kamera čiju sliku učenik prati na laptopu i tako ručno upravlja kolicima i kopljem. Pojedinačni bodovi svakog natjecatelja na kraju utrke se zbrajaju i pobjeđuje ona ekipa koja skupi najviše bodova.

Ekipe iz Područne škole Punat su se za natjecanje pripremali u sklopu izvannastavne aktivnosti Robotika na kojoj su naučili osnove gradnje, opremanja, programiranja i upravljanja robota s ciljem preciznog pogađanja prstenca. Ekipa Puntari u prvom kolu natjecanja osvojila je 7. mjesto koje dijeli sa ekipom Cromwell 4 iz Osnovne škole Čavle sa istim brojem bodova 15,5  a ekipa Robo PN osvojila je 18. mjesto koje dijeli sa ekipom Kamelija 2. iz Osnovne školoe Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije sa osvojenih 10 bodova.

U okviru ovogodišnje sedme Robotrke na prstenac , osim u Puli , planirana su natjecanja 08. lipnja  u Opatiji i završno natjecanje 17. kolovoza 2019. u Barbanu.

učiteljica Marija Prihoda