Šestaši maslinari

S pripremom za terensku nastavu počeli smo prošli tjedan u školi, gdje smo pogledali prezentaciju  i ponovili povijest maslinarstva, simbole, korist te vrijeme i način berbe.

U petak su se svi šestaši okupili ispred škole i nakon kratke tjelovježbe krenuli prema Kanajtu, gdje nam je gospodin Dragutin Žic održao predavanje o maslinama. Naučili smo da je maslina zimzelena biljka koja spada u voće, a može narasti do 13m. Prije su se masline brale u prosincu, kada su bile potpuno crne, ali su istraživanja pokazala da je ulje puno kvalitetnije ako su masline poluzelene, pa se sada beru u listopadu. U jednom danu maslinar može bez mašine ubrati 50kg maslina, a sa električnim tresačem 100kg. Kako bi dobili što više plodova, maslinu treba rezati. Rezidbu je najbolje obaviti u 3. mjesecu. Postoji izreka: „Tko maslinu reže može pogriješiti, ali najviše griješi onaj tko maslinu ne reže.“ Plod masline uništava nametnik, maslinova muha, koja se može uništiti špricanjem. Vidjeli smo i jedan od najstarijih toševa na otoku, star oko 300 godina kojeg su pokretale životinje ili ljudi i jedan mlađi kojeg je pokretala struja.

Nakon zanimljivog predavanja gledali smo film o berbi maslina i natjecali se tko će brže složiti slagalicu vezanu za proces prerade maslina.

Došlo je i vrijeme berbe. Mi smo brali talijanke. Vrijedne ruke šestaša šuljale su masline sa grana. Jedni su bili naoružani rukavicama, a drugi grabljicama. Ubrane masline smo očistili i stavili u vreće.

Marendi smo se svi jako razveselili. Pekli smo kobasice na štapu! Predobro!

Ubrane masline odnesli smo na vaganje u uljaru, a zatim degustirali ulje. Ubrali smo 76kg. Puntarska uljara najveća je na otoku i može u 24 sata preraditi 24 tone maslina.

Bio je to jako zabavan dan u kojem smo puno toga naučili.

Hvala obitelji Žic koja nas je ugostila i počastila.

Marija Nosić i Kiara Karabaić