Svjetski dan Down sindroma

Već dulji niz godina u školi obilježavamo Svjetski dan Down sindroma 21.ožujka. Na taj dan oblače se različite šarene čarape kao znak podrške osobama sa Down sindromom. Down sindrom je poremećaj koji nastaje trisomijom 21. kromosoma te je zbog toga 21.3. izabran kao dan kada se promiče svjesnost o poremećaju.

Različite čarape oblače se kako bi proširili svijest o različitostima o nama te kako su osobe s Down sindromom također ravnopravni sudionici u društvu, odnosno kako različitost ne predstavlja prepreku u njihovom funkcioniranju u zajednici.

Ovogodišnji projekt je kao i prošle godine preuzela učiteljica Sonja koja je uz pomoć tate svoje učenice Ane g. Karabaića i svog supruga danima radila na uređenju kata. Nakon što su završeni pripremni radovi tijekom prošlog tjedna okupljala je razred po razred koji je na izrađeni tiramol vješao svoje šarene čarape. Time su hodnik na katu pretvorili u veselu šarenu ulicu kojom vlada prihvaćanje različitosti i igra, a kako sve to skupa izgleda pogledajte u foto galeriji.

Pod prvim velikim odmorom fotografirali su se učenici viših razreda, a pod drugim učenici nižih razreda. Održan je izbor za razred s najkreativnijim čarapama. Od viših razreda to su bili petaši, a niži će nagradu dobiti sutra.

Hvala svima koji su pridonijeli da ovogodišnji Dan obilježavanja Down sindroma

bude ovako uočljiv!