Terenska nastava Putovima Frankopana

Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” Krk slavi svoj dan 30. travnja. Toga dana je Fran Krsto Frankopan zajedno s Petrom Zrinskim pogubljen u Bečkom novom mestu.

Ove godine smo odlučili obilježiti Dan škole prigodnom terenskom nastavom. Tako su svi učenici od 1. do 8. razreda krenuli u pratnji svojih učitelja i posjet četiri frankopanska kaštela u našem kraju. U nastavku možete pročitati kratke osvrte o posjećenim mjestima i pogledati foto galeriju.

Prva destinacija bila nam je grad Bakar. U Bakru smo prvo vidjeli crkvu Sv. Margarete koju je dao podignuti Martin Frankopan kao kapelu 1450. godine, a kasnije ju je Petar Zrinski 1658. godine pretvorio u današnju crkvu.

Nakon što smo pogledali crkvu i bakarsku rivu, zaputili smo se starim rimskim putem prema frankopanskom kaštelu. Prije nego što smo stigli do kaštela vidjeli smo još jednu crkvu, a to je bila crkva Sv. Andrije. Crkva Sv. Andrije prije je bila posvećena Svetom Trojstvu. Oštećena je u potresu 1323. godine, no kasnije je popravljena i preimenovana u crkvu Sv. Andrije. Zvonik koji je dio crkve nije stradao u tom potresu i do dana današnjeg je u izvornom stanju kao iz 12. stoljeća kada je sagrađen.

Nakon crkve došli smo do kaštela. Ondje nismo mogli baš puno toga vidjeti zato što trenutno renoviraju, ali ono što smo vidjeli bilo je zanimljivo zato što nam je vodič ispričao nekoliko zanimljivih činjenica o povijesti kaštela.

Lucija Derenčinović, 8.r

________________

Nakon što smo posjetili kaštel Bakar, uputili smo se na Frankopanski kaštel u gradu Grobniku. Izvorno je građen još oko 1000. godine, no nadograđivan je tijekom godina. Izgrađen je na strateški vrlo važnoj poziciji, a danas sadržava galeriju, muzej itd.

Tvrđava je sazidana u obliku trokuta.

Donji dijelovi jugozapadne kule s dvorskom kapelom sv. Jelene u prizemlju, pripadaju ranijoj fazi izgradnje i sadrže renesansni portal.

U arkadnom dvorištu Kaštela nalazi se gotičko bunarsko grlo s grbovima Frankopana i krbavskih knezova Gusića – Kurjakovića iz 15. stoljeća. Kaštel je sadržavao stambeni dio, sobe, kuhinje, ostave, spremišta, vinski podrum, zatvor, skladišta i gospodarske zgrade. Od grada je bio odijeljen još jednim pojasom zidina, pojačanim kulama i polukulama – tzv. barbakanima.

Danas je Kaštel obnovljen i dobro očuvan, a posjetitelje vraća u neka davna vremena. U prekrasnom ambijentu Kaštela smjestila se Galerija suvremene umjetnosti i Zavičajni muzej Grobnišćine.

U Galeriji suvremene umjetnosti su izložene predivne fotografije iz različitih krajeva svijeta. One se mogu iznajmiti na neko vrijeme, tako da se može reći da se ovdje nalazi prva artoteka na ovim prostorima.

Također, na Grobniku se nalazi i muzej u kojem se, između ostalog, nalaze i djela starih stolara koji su zanat prenosili s koljena na koljeno preko 400 godina. Od stolarije u muzeju smo vidjeli grobničke stolice, stolove, pa čak i krevete koji su bili napravljeni od posebnog drva. Te bi krevete imale žene koje su bile poštovane. Namještaj se od grobničkih majstora u to vrijeme tražio na jugu do Zadra, a na sjeveru do Trsta. Ondje su i dijelovi starog platna (posteljina, stonjaka, deka), što nam govori da se početkom prošlog stoljeća na Grobnišćini tkalo platno. Isto tako u muzeju ima i raznih sredstava za rad. Ako zavirimo u muzejske vitrine, vidjet ćemo vrijedne predmete iz cijeloga svijeta koje su donosili ljudi tijekom putovanja. U Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, u sklopu zbirke najstariji Hrvatski križevi upravo se iz Grobničke župe nalaze 3 Grobnička križa.

U jednoj prostoriji je također smješten i Čakavski sabor, koji se brine o očuvanju grobničkog čakavskog govora. To se čini tako što se organiziraju  festivali kao što su Grobnička skala, MIK i slične manifestacije, a i izdaju se mnoge zbirke pjesama na čakavskom, kao i stručne knjige. Kod kaštela u Grobniku saznali smo od gospođe Vlaste Juretić da je čakavsko narječje sve rijeđe u govoru te da ga trebamo cijeniti i čuvati.

Također smo vidjeli da ima i restoran koji nudi domaću hranu. Svi prostori se tijekom godine koriste za razne kulturne manifestacije.

7. razred

_______________

Nakon što smo posjetili frankopanske kaštele u Bakru i Grobniku, stigli smo do dvorca Nova Kraljevica. Ovaj je kaštel 1650. godine dao izgraditi Petar Zrinski za svoju suprugu Katarinu Frankopan.  Građen je u obliku pravokutnika s vanjskim okruglim kulama te mnoštvom baroknih detalja. Prema legendi ovaj je kaštel mjesto sklapanja zrinsko-frankopanske urote protiv dinastije Habsburgovaca. Nakon što je urota 1671. propala, dvorac je opustošen. Kasnije je imao brojne druge namjene, a sada se obnavlja.  U središtu se nalazi prostrani atrij iz kojeg smo ušli u muzej posvećen svim frankopanskim kaštelima. Vodič nam je ispričao nešto o svakom kaštelu prikazanom na lenti koja se proteže cijelim muzejom. Pogledali smo i kratki film o povijesti obitelji Frankopan i njihovoj propasti nakon neuspješne urote.

Posjet je bio kratak, ali vrlo poučan i zanimljiv.

6. razred

_______________

Posljednje mjesto koje smo posjetili bio je frankopanski kaštel u Krku. On je jedan od najvećih povijesnih svjedočanstava naseljenosti Krka. Na Kamplinu smo obišli autentične kamene prolaze starih 900 godina. Frankopanski kaštel je dugotrajno gradila krčka plemićka obitelj Frankopani, između 12. i 15. stoljeća, sa svrhom obrane grada da bi se unutar njegovih zidina mogli skloniti i vojnici i građani u slučaju napada.

Obišli smo Kvadratnu kulu (Sudnicu), Venecijansku kulu (Okruglu), Austrijsku kulu i razgledali zidine kaštela.

Laura Polonijo, 5. razred