Terenska nastava u Austriji

Lipanj smo započeli terenskom nastavom za sedme i osme razrede PŠ Punat, Baška i Vrbnik. Ta dva dana o nama su se brinule učiteljice Marija Maglić, Marta Feretić, školska psihologinja Iva Žužić i vodičica Alisa Ramakić. Po nas su u rane jutarnje sate (4:45) stigli vozači Željko i Josip uz čiju smo ugodnu vožnju i dobru glazbu našeg DJ-a za punih 7 sati došli na prvo odredište: Tvornica čokolade Zotter u Riegesburgu.

U čokoladnom kazalištu (Schokoladen -Theater) upoznali smo se s nastankom čokolade, a nakon toga nastavili slatki obilazak i kušanje raznih vrsta čokolada. Zotter slovi kao jedan od najinovativnijih čokolatijera svijeta koji veliku važnost u svom poslovanju pridaje održivosti i ekologiji.

Po dolasku u Graz slijedio je razmještaj po sobama (nama najzanimljiviji dio), pa obilazak grada. Kao kroz Zemlju čudesa, naša vodičica Alisa provela nas je čudesima grada Graza: kuća Herzoghof, glavni trg Hauptplatz i vijećnica Rathaus, šetalište uz rijeku Muru (Mur-Promenade), kuća umjetnosti (Kunsthaus Graz), Murinsel, Schlossbergplatz i simbol grada gradski sat Uhrturm.

Zbog uzbuđenja nismo mogli (ni htjeli) zaspati ni ovu noć, pa smo se posjećivali po sobama uz budno oko naših stražara na hodnicima. Za doručak nismo morali uključiti alarm, nego smo se samo spustili kat niže gdje smo bili prvi u redu.

Posljednja stanica bio nam je životinjski park Tierwelt Herberstein. Tamo smo mogli vidjeti razne životinje podijeljenje prema kontinentima na kojima žive. Prekrasni otvoreni prostor prilagođen njihovim staništima, parkovi i kuća bioraznolikosti pobudili su u nama zanimanje.

Kakav bi to bio izlet u Austriju bez posjete dvorcu. Dvorac Herberstein bio je kao iz najljepših Grimmovih bajki, a njegov nas je vodič proveo dvorcem kao da je i sam živio u njemu sve od 17. stoljeća do danas.

Prilika da pokažemo svoje znanje njemačkog jezika pružila nam se u menzi gdje smo sami naručili hranu i piće.

Puni dojmova i novih prijateljstava vratili smo se kući s „nagradnim zadatkom“ (čitaj: radnim listićem iz njemačkog jezika).

Erin Orlić, 7. r