Zasadi drvo, ne budi panj!

Počevši od petka 25. listopada pa zaključno do 27. listopada cijela se Hrvatska po prvi put ujedinjuje u kolektivnoj sadnji stabala i ostalog bilja. Naša područna škola Punat kao dio eko škole odlučila se priključiti ovom projektu pa smo ga čak predvidjeli i školskim kurikulumom. Imamo sreću što je škola u Puntu omeđena parcelama zemlje koje nam pružaju razne mogućnosti za estetsko uređenje mjesta, ali i odlična prilika za učenje o poljoprivredi i gospodarstvu. Prvim smo koracima krenuli prošle godine pred preseljenje u renoviranu zgradu sadnjom maslina, a nastavili danas s novim projektom.

Još krajem prošle nastavne godine uz pomoć roditelja naših učenika prikupili smo novac s kojim je kupljeno 95 sadnica ružmarina, a u sklopu projekta dobili smo i 15 agava i 10 jorgovana. Prava akcija u punom smislu riječi započela je iza trećeg školskog sata kada je 129 učenika i njihovih 12 učitelja prionulo poslu.

Posebno se želimo zahvaliti mami i tati Karabaić, Ivani i Siniši, koji su došli pred školu već u 8 sati i strojem prekopali dvije velike parcele čime su nam jako olakšali i ubrzali posao. Još jednom vam od srca hvala!

Savjetima i neumornim radom vodila nas je školska spremačica teta Senija koja je godinama radila u hortikulturi pa smo naučili koliku rupu za bilje treba iskopati i kako je pripremiti humusom i dohranom prije same sadnje, kako nabiti zemlju oko biljke ali i omogućiti joj da optimalno primi vodu kojom ju se bude zalijevalo. Teta Željka se pobrinula za okrijepu i pripremila sok, mlijeko i kekse za vrijedne radnike.

Budući da smo u projekt službeno uključeni, naša će škola biti uključena u virtualnu kartu sadnje koju će kreirati organizatori projekta.

Ovim putem još jednom želim pohvaliti sve učenike i učitelje i čestitati im što su puni volje i od srca uređivali školski okoliš i to vrhunski odradili što možete vidjeti i u foto galeriji.

Martina Jurjević