Ekskurzija 4. razreda Zagreb i Hrvatsko zagorje

U četvrtak, 10. 10., krenulo je naše putovanje. U 7,00 sati pred našu školu stigao je autobus s četvrtašima Područne škole Baška. Ukrcali smo se i krenuli prema Zagrebu sa usputnim zaustavljanjem u Ravnoj Gori radi odmora i marende.

Dolaskom u Zagreb, uputili smo se prema Zoološkom vrtu. Tamo smo imali zanimljivu radionicu u kojoj smo naučili više o rekordima u životinjskom svijetu. Imali smo priliku upoznati i dotaknuti kraljevskog pitona. Nismo vidjeli mnogo životinja jer su se skrivale u svojim nastambama zbog kiše. Nakon Zoološkog vrta krenuli smo prema HRT – u. Uz vodstvo djelatnice HRT –a uputili smo se u razgledavanje zgrade. Vidjeli smo mnogo studija u kojima se snimaju poznate emisije, kao što su: Voice, Zvijezde pjevaju, Dnevnik, itd. Krenuli smo prema centru grada Zagreba. Posjetili smo Markov trg, Kamenita vrata, Katedralu, itd. Uspinjačom smo se spustili i prošetali najdužom ulicom Ilicom. Ukrcali smo se u autobus koji se nalazio pokraj HNK i krenuli prema Oroslavju. Smjestili smo se u hotelu Zagi.

Slijedećeg dana nakon doručka krenuli smo prema Krapini u posjet Muzeju krapinskog neandertalaca. U muzeju smo pogledali zanimljivu priču o životu i kulturi neandertalskog čovjeka u Krapini. Nakon vođenog razgledavanja muzeja krenuli smo prema dvorcu Trakoščćan. Dvorac je podignut u 13 st. i jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj. Vratili smo se u hotel na ručak. Nakon ručka otišli smo u Park znanosti gdje smo vidjeli mnogo zanimljivih i poučnih sadržaja. Nastavljamo put prema Mariji Bistrici koje je poznato Marijino svetište. U svetištu se nalazi crkva Majke Božje Bistričke u kojoj se čuva kip Bogorodice s djetetom.

                U kasnim poslijepodnevnim satima, sretni i ispunjeni, krenuli smo prema doma.

Dorotea Žužić, 4. razred