Radionice u PŠ Vrh povodom Dana ružičastih majica

U srijedu 26. veljače 2020. godine u našoj je Školi obilježen Dan ružičastih majica. Taj dan tradicionalno se obilježava od 2017., kada je od strane hrvatskog Sabora proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Iako se svakodnevno dotaknemo tema kao što su nenasilje i pozitivno međusobno komuniciranje, svakako je i Dan ružičastih majica dobar povod za još više i još dublje osvijestiti što sve nasilje je i zašto je loše.

Povodom obilježavanja, u PŠ VRh održane su radionice za učenike od 1. do 8. razreda, s ciljem osvješćivanja i prevencije nasilja, kao i poučavanja učenika poželjnim načinima reakcije na vršnjačko nasilje. Radionice koje su održale školske psihologinje (Iva Žužić psihologinja pripravnica i Danijela Šekuljica, psihologinja Škole) u suradnji s učiteljicama, provedene su kroz brojne aktivnosti i diskusiju sudionika. Učenici 1. i 2. razreda bavili su se osjećajima u sukobu, za učenike 3. razreda provedene aktivnosti uključile su osvješćivanje naših reakcija u sukobu. Učenici 4. i 6. razreda zajednički su izradili pozitivne poruke kao podršku prevenciji nasilja, a za učenike 5. i 8. razreda radionice su potaknule uživljavanje u ulogu žrtve/naslnika/promatrača,kao i načine na koje se svaki pojedinac može zauzeti za sebe.

Osim radionica sa školskom psihologicom, razredni su, a tako i predmetni učitelji, djeci približili načine stvaranja  pozitivnog školskog okružja, s nultom tolerancijom na nasilje.

U informatičkoj se učionici poseban naglasak stavio na zlostavljanje putem Interneta, što je sve češće u današnje vrijeme. Djeca osnovnoškolske dobi se tijekom svojeg odrastanja susreću s mnogim izazovima, posebice na Internetu. Važnost je prepoznati što je dobro, a što loše i kako se oduprijeti pritisku okoline.

Osvijestimo sebe i svoju djecu. Komunicirajmo. Budimo primjer, budimo podrška. Pomognimo bez osuđivanja. Izgradimo im samopouzdanje i potičimo ih da misle svojom glavom.

Ako duboko u sebi znaš da to nešto nije dobro, onda to nikako nije dobro.

Tu smo.