Edukativni izlet malih krčana u Ljubljansko barje

Edukativni izlet malih krčana u Ljubljansko barjeU četvrtak 17. ožujka. pod vodstvom djelatnika Javne ustanove „Priroda“ pedeset sudionika Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz matične škole Krk i područne škole Vrh, sa učiteljicama, učiteljima i ravnateljem škole Krk gosp. Serđom Samblićem, posjetilo je Ljubljansko barje i Ljubljanu.

Edukativni izlet organiziran je u okviru  projekta „Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokve i barjanska okna za budućnost“ – LOKNA, a cilj ekskurzije bio je upoznavanje učenika s oknima – temeljnim fenomenom Krajinskog parka Ljubljansko barje, ali i ostalim znamenitostima tog kraja. Prošle godine dio osnovnoškolaca sudjelovao je u edukativnoj radionici o krškim lokvama, a sada su se kroz ovu aktivnost upoznali sa fenomenom barjanskih okana. Pod stručnim vodstvom projektnih partnera – djelatnika Krajinskog parka Ljubljansko barje, školarci su imali priliku upoznati se sa zanimljivim hidrogeološkim fenomenima, kakve ne mogu vidjeti u svom okružju.

Puni dojmova krenuli su za Bistru, gdje je bio organiziran zajednički ručak i obilazak Tehničkog muzeja Slovenije u sklopu bivšeg kartuzijanskog samostana Bistra. Odlazak u Ljubljanu te posjet gradskom muzeju, izložbi Voda, bio je poseban doživljaj, a obilazak centra grada uz stručno vodstvo i šetnja uz Ljubljanicu, zaokružio je jednodnevni edukativni izlet i priču o važnosti vode za život te očuvanja vodenih tijela od zagađenja i nestajanja.

Irena Jurić, dipl. ing.

FOTOGALERIJA: