Održano predavanje povodom Europskog dana logopedije

Predavanje školske logopetkinje Višnje ŽeksPovodom Europskog dana logopedije koji se obilježava 6. ožujka školska logopetkinja Višnja Žeks održala je predavanje u Osnovnoj školi “Fran Krsto Frankopan” Krk.

Već desetu godinu Hrvatsko logopedsko društvo u suradnji s CPLOL-om, glavnim europskim udruženjem logopeda, obilježava Europski dan logopedije. Svake je godine taj dan posvećen određenoj problematici s područja jezično – govorno – glasovne komunikacije kojom se bave logopedi. Organiziraju se različita predavanja, javne tribine, dani otvorenih vrata i slično. Cilj Europskog dana logopedije je prezentacija  rada logopeda, te promocija logopeda kao stručnih i znanstvenih djelatnika  široj javnosti.

Predavanje školske logopetkinje Višnje ŽeksS obzirom na navedenu činjenicu dugogodišnja školska logopetkinja Višnja Žeks održala je u četvrtak 10. ožujka u 16 sati u Osnovnoj školi “Fran Krsto Frankopan” predavanje na  temu “Predčitalačke i predmatematičke vještine“.

Navedeno predavanje bilo je prvenstveno namijenjeno učiteljima razredne nastave, odgajateljima, te svakako roditeljima.

Logopetkinja je upozorila na važnost razvijenosti predčitalačkih vještina kao preduvjet za razvijanje vještina čitanja s obzirom da je problem današnjice činjenica da sve više djece ima izražene teškoće pisanja i matematičkih sposobnosti (disgrafija, disleksija, diskalkulija).

758U svom je predavanju istaknula da je za ovladavanje vještina čitanja i pisanja nužno da djeca imaju razvijen govor i jezik, fonološku svjesnost, vizualnu percepciju i grafomotoriku.

Neizostavna je uloga roditelja u razvijanju navedenih vještina (slikovnice, čitanje).

S obzirom na zanimljivost tematike predavanja, mnoštvo novih spoznaja i slikovitih primjera, logopetkinja je zasigurno prenijela učiteljima razredne nastave neke nove ideje koje mogu primijeniti u svakodnevnoj nastavi.

Knjižničarka Antonia Martinčić