Kamp mladih informatičara Hrvatske

Početak ljetnih praznika mladi su informatičari proveli na Kampu mladih informatičara Hrvatske koji je održan u Krku od 28. lipnja do 8. srpnja 2017. godine.

Ovu popularnu ljetnu školu Hrvatski savez informatičara svake godine organizira s ciljem dodatnog obrazovanja mladih nadarenih informatičara te stjecanja znanja i vještina mladih iz svih krajeva Hrvatske iz informatike s posebnim naglaskom na programiranje.

Ovogodišnja škola okupila je 86 polaznika koji su kroz 16 radionica mogli naučiti kako isprogramirati Micro:bit ali i kako, koristeći napredne algoritme, riješiti složene natjecateljske zadatke.

Radionice u vodili stručni suradnici Hrvatskog saveza informatičara, uspješni mladi informatičari i osvajači olimpijskih informatičkih medalja, te članovi Kluba informatičara otoka Krka.

RADIONICE, PREDAVAČI I POHVALJENI UČENICI

Radionica Predavači Broj polaznika Pohvaljeni
Logo početni Diana Lendvaj 11 Nikola Srdoč,
Petra Turčić
Logo natjecateljski Ivana Žužić 7 Fran Babić,
Karolina Kraljić
Python početni Marija Gegić, Vedran Kurdija, Nikola Pintarić 16 Katarina Lesica, Adriano Tironi,  Alan Topčagić
Python napredni Gordan Nekić 8 Karlo Srdoč, Nino Strčić, Lucija Janjić
Algoritmi OŠ I Nikola Dmitrović,
Marija Gegić
13 Fran Babić, Marko Dorčić, Ivan Janjić
Algoritmi OŠ II Marija Gegić, Marin Kišić, Vedran Kurdija 15 Vito Anić, Vedran Cifrek, Martina Licul
Algoritmi SŠ Marin Kišić, Ivan Paljak, Nikola Pintarić 13 Dominik Fistrić,
Paula Vidas
Natjecateljsko programiranje OŠ I Nikola Dmitrović,
Marija Gegić
13 Vlatko Borevković, Domagoj Gavranić,
Dora Lendvaj
Natjecateljsko programiranje OŠ II Marija Gegić, Marin Kišić, Vedran Kurdija 15 Eugen Bošnjak, Krešimir Nežmah, Patrik Pavić
Natjecateljsko programiranje SŠ Marin Kišić, Ivan Paljak, Nikola Pintarić 13 Martin Josip Kocijan i Lovro Nuić
Micro:bit Krk Gordan Nekić, Vlado Lendvaj 38 Lovro Grdinić, Dea Justić, Karolina Kraljić, Nika Maslać, Matteo Mrakovčić Wernoth, Emelia Prah, Adriano Tironi, Petra Turčić
Roboti (A&M) Gordan Nekić, Vlado Lendvaj 16 Damjan Brala, Lovro Grdinić, Karlo Srdoč, Dario Šutić, Alan Topčagić
Android aplikacije Ivana Žužić 15 Domagoj Gavranić, Jelena Janjić, Silvia Licul
Linux Dino Ilić 16 Matija Bujanić, Ivan Janjić, Bartol Markovinović
Django Dino Ilić 18 Filip Beleta, Leon Stjepan Uroić, Dorian Granoša
Roboti (A&M)/ Micro:bit Vlado Lendvaj 8 Lucija Janjić,
Samuel Sobočan

Polaznici Kampa imali su prilike poslušati i tri zanimljiva predavanja koja su im putem Skype-a održali bivši natjecatelji i olimpijci Goran Žužić, Igor Čanadi i Igor Jerković

Slobodno vrijeme polaznici su iskoristili za druženje, kupanje, igre, pokoji film te neizbježne nogometne utakmice.

Na Kampu su se za svoje nastupe na međunarodnim informatičkim olimpijadama (24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi) pod budnim nadzorom voditelja Ivana Paljka pripremali i članovi informatičke reprezentacije.

U sklopu Kampa, u petak, 7. srpnja održana je i 6. juniorska hrvatska informatička olimpijada na kojoj je sudjelovalo 15 najboljih juniora (učenika osnovnih škola). Oni su tijekom četiri sata rješavali četiri originalna problemska zadataka na algoritamskoj osnovi.

JHIO 2017 / Rezultati

Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
ZLATNA MEDALJA KREŠIMIR NEŽMAH 8. OŠ M. Gupca Zagreb / Udruga informatičara Božo Težak Zagreb
SREBRNA MEDALJA PATRIK PAVIĆ 7. OŠ A. Kovačića Zagreb / Udruga informatičara Božo Težak Zagreb
BRONČANA MEDALJA DORIJAN LENDVAJ 7. OŠ Popovača / Robotičko informatički klub Popovača

Zadatke za JHIO napravili su i provedbu natjecanja odradili Znanstveno povjerenstvo i Povjerenstvo za provedbu i evaluaciju, na čelu s predsjednikom Nikolom Dmitrovićem, profesorom savjetnik iz XV. gimnazije, Zagreb.

Na završnoj svečanosti Kampa 2017. održanoj u petak, 7. srpnja svim su učenicima uručena priznanja, a najuspješnijima pohvalnice za pokazana znanja i zalaganje. Predavačima i voditeljima radionica, te pokroviteljima i suorganizatorima uručene su zahvalnice.

Ovom prilikom dodijeljene su i medalje najuspješnijim sudionicima 6. juniorske hrvatske informatičke olimpijade.

Završnoj svečanosti Kampa nazočili su ravnatelj škole domaćina OŠ “F. K. Frankopan” Serđo Samblić, prof., predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić te gradonačelnik grada Krka Darijo Vasilić, prof. koji je na kraju svečanosti proglasio Kamp 2017. završenim.

Hrvatski savez informatičara organizirao je 27. kamp u suorganizaciji s Klubom informatičara otoka Krka – KIOK i OŠ “F. K. Frankopan” iz Krka, domaćinom ove ljetne škole. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu su pružili Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grad Krk i Županija primorsko-goranska.

Voditelji Kampa bili su Nikola Dmitrović, profesor. savjetnik, u ime Hrvatskog saveza informatičara i Boris Bolšec, prof., u ime škole domaćina.

Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik

FOTOGALERIJA: