Svečana podjela nagrada pobjednicima Croatian Makers lige

Svečana podjela nagrada najboljim ekipama Croatian Makers ligeU utorak 20. lipnja, predstavnici OŠ “Fran Krsto Frankopan” Krk prisustvovali su svečanoj dodjeli nagrada pobjednicima Croatian Makers lige koja se održala u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu, uz prisustvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i brojnih drugih sudionika i podržavatelja projekta.

Nagrade Croatian Makers lige u koju je uključeno više od 360 škola i drugih ustanova u Hrvatskoj te osam tisuća djece i 1.800 doniranih edukativnih robota u natjecanju koje je podijeljeno u dvije kategorije – za djecu od 1. do 5. te 6. do 8. razreda osnovne škole, dodijeljene su najuspješnijim ekipama prema ukupnom poretku nakon svih pet kola Lige.

Učenica Bruna Marchioli Hajdinac daje izjavu za HRTOsnovnu školu “Fran Krsto Frankopan” Krk, koja se u školskoj godini 2016./2017. plasirala  među 30 najboljih ustanova u Hrvatskoj prema rezultatima Croatian Makers lige, na svečanoj dodjeli nagrada predstavljali su ravnatelj Serđo Samblić, mentor Boris Bolšec te učenici Bruna Marchioli Hajdinac i Gabriel Bajčić.

Ustanove su dobile paket dodatnih elemenata za proširenje mBot robota koji se koriste u Croatian Makers ligi, a svi učenici najboljih ekipa su dobili diplome.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svečanoj dodjeli nagrada Croatian Makers ligeDodjeli nagrada nazočili su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Stuart Dalgleish te šef Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM  Nenad Bakić.

Predsjednica Grabar–Kitarović i pokroviteljica Croatian Makers lige, istaknula je potrebu za novim osnovnoškolskim obrazovanjem. Projekt pokazuje, naglasila je, kako je u Hrvatskoj moguće zajedništvo kad su u pitanju obrazovanje i budućnost naše djece.

Napomenula je kako se projekt Nenada Bakića proširio i na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju te ocijenila kako je riječ o jedinstvenu filantropskom pothvatu.

Šef Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM Nenad Bakić kazao je kako je njegov projekt simbol tehnološkoga napretka i uključivosti te ocijenio kako je to pokazatelj da je obrazovanje budućnost. Ističe kako je ovo poseban projekt s oko 4500 edukativnih robota koji prema našem sustavu u tri zemlje aktivno, ravnopravno uključuje velik broj djece.

U ovoj školskoj godini održana su dva natjecanja, jedno fizičko i jedno online kolo. Ukupno je sudjelovalo preko 1500 učenika i učenica. Pet najboljih ustanova pozvano je na WER – Otvoreni Kup Hrvatske – međunarodno natjecanje iz robotike i programiranja čija pobjednička ekipa će sudjelovati na središnjem svjetskom natjecanju u Šangaju.

FOTOGALERIJA:

dio teksta i fotografija preuzeti su sa mrežnih stranica Ureda predsjednice RH