Vjeronaučna olimpijada u Područnoj školi Baška

Državno natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada provodi se u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Glasa Koncila. Domaćini ovogodišnjeg dvodnevnog natjecanja, 23. i 24. travnja 2024., su Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” Krk, Područna škola Baška i Krčka biskupija. Podsjetimo se da je vjeronaučna olimpijada održana prvi put 1973. godine u organizaciji Malog koncila. Također, matična škola u Krku već je jednom ugostila državno natjecanje iz vjeronauka, bilo je to 2015. godine.

Na državnom natjecanju sudjeluju učenici u kategoriji osnovnih škola, u kategoriji četverogodišnjih srednjih škola i kategoriji trogodišnjih srednjih škola. Tijekom prvog dana provodi se natjecanje u pojedinačnom znanju svih sudionika, tijekom drugog dana se natječu ekipe i na koncu se zbrajaju postignuti bodovi pojedinačni kandidata i njihovih ekipa. Ovogodišnje natjecanje okupilo je 176 učenika i 44 mentora. Natjecanje provodi i nadzire Državno povjerenstvo koje broji 24 člana.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je Socijalni nauk Crkve. Ishodi natjecanja su upoznati sadržaje i područja djelovanja socijalnog nauka Crkve te razvijati socijalnu osjetljivost i brigu za čovjeka, ljudske prava, obitelj, odgoj, nacionalni i međunarodni poredak, društveni život, gospodarstvo, kulturu, mir, pravo na život i zaštitu okoliša.

U nastavku je nekolicina fotografija s otvorenja olimpijade u prepunoj sportskoj dvorani Područne škole Baška.  Voditeljice programa su bile osmašice Lea Seršić i Ema Berisha a kratke pozdravne riječi održali su ravnatelj Škole domaćina Serđo Samblić, načelnik Općine Baška Toni Juranić, biskup krčke biskupije mons. Ivica Petanjak i predsjednik Državnog povjerenstva g. Tomislav Tomasić.

U program i tijek natjecanja sudionike su uveli mons. mr. Zvonimir Seršić, predstojnik Katehetskog ureda Biskupije Krk i Zvonimir Lončar, prof, član Državnog povjerenstva.

Svečanost otvorenja započela je himnom u izvedbi Mateje Dujmović a nastavak su svojim nastupom uljepšali mali zbor Područne škole Baška pod vodstvom učitelja glazbene kulture Davora Burlovića i učiteljice razredne nastave Kristine Ivošić. Posebno je bila simpatična plesno pjevačka točka učenika u narodnim nošnjama koje su predstavljale različite krajeve Hrvatske. Djeca su pjevala na njemačkom a uvježbala ih je učiteljica njemačkog jezika Marta Feretić.

Učenici i njihovi mentori će u poslijepodnevnim satima, nakon službenog dijela natjecanja, posjetiti opatiju crkve sv. Lucije u Jurandvoru gdje se čuva kopija Bašćanske ploče a potom nastaviti autobusima do katedrale u Krku gdje će poslušati kratko predavanje o povijesti biskupije i prisustvovati misi koju će voditi biskup krčki osobno.

Drugi dan natjecanja, srijeda 24. travnja, bio je timsko sučeljavanje sve 44 ekipe u formi kviza. Nakon pokazane visoke razine znanja na zadane teme, zbrajanjem pojedinačnih i ekipnih rezultata dobiveni su pobjednici: u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ Juraj Kaštelan iz Zagreba, u kategoriji srednjih četverogodišnjih škola prvo mjesto pripalo je Gimnaziji iz Nove Gradiške a u kategoriji trogodišnjih srednjih škola prvo mjesto zaslužila je ekipa Obrtničke škole iz Koprivnice.

U nastavku su fotografije na kojima se mogu vidjeti pobjedničke skupine s njihovim mentorima i krčkim biskupom koji im je uručio nagrade i medalje. Vidimo također i razmjenu darova između Škole domaćina i krčkog biskupa. Na kraju je fotografija naše ekipe koje se plasirala na 13. mjesto.

Za kraj, biskup je obradovao sve dobitnike medalja, tj. prve tri ekipe iz svake kategorije, posebnom nagradom u ime Hrvatske biskupske konferencije – četverodnevnim izletom u Rim početkom rujna ove godine.

fotografije Irena Žužić i Predrag Perožić

tekst Predrag Perožić