Aktivni zimski praznici naših učenika

Slikovni rezultat za winter school breakIako smo ove godine imali skraćene zimske praznike, neki su ih naši učenici iskoristili na najbolji mogući način:

MAŽORETKINJE OTOKA KRKA U RIMU

Mažoretkinje otoka Krka osnovane su 2017. godine, a članice su i učenice naše škole. Marljivo se vježbanje isplatilo pa su tako pozvane na Novogodišnju paradu u Rimu. Mažoretkinje otoka Krka i njihove mažoret prijateljice iz Ogulina bile su jedine predstavnice Hrvatske.

Evo što su nam o svojim doživljajima napisale učenice 5. razreda: Mia Antolić, Idora Galjanić, Nika Nosić i Laura Polonijo.

Krenule smo u večernjim satima 29.12. 2018. Bile smo jako uzbuđene. Na Vratima Jadrana su nam se pridružile članice Ogulinskih mažoretkinja. Putovale smo cijelu noć i u ranim jutarnjim satima stigle u Firenzu. Cijeli smo dan provele u razgledavanju katedrala, crkava, kipova i predivne arhitekture. Dok smo šetale Firenzom, razgledale smo i trgovine te kupile suvenire. Predvečer smo krenule za Rim. Bile smo smještene u Domu hrvatskih misionara. Nakon ukusne večere imale smo kratki pidžama party.

Sljedeći smo dan provele razgledavajući Rim. Opet smo vidjele mnogo crkava, fontana i prekrasnih starih trgova. Rim je grad dugačke i bogate prošlosti. Teško je zapamtiti sve što su nam pričali i pokazali, ali posebno nam se svidio Colosseo (koloseum). Navečer smo se vratile u dom i zajedno dočekale Novu godinu. Jako smo se dobro zabavile, ali otišle smo na spavanje ubrzo nakon ponoći jer nas je sutradan čekao nastup.

Novogodišnje smo jutro provele u pripremama za paradu koja je počela u 15 sati. Bile smo jako uzbuđene i pomalo napete jer nam je to bio prvi veliki nastup. Na paradi su nastupali mažoret timovi, navijačice i orkestri iz cijele Europe i Amerike, a prolazile smo samim centrom Rima, po najznačajnijim trgovima i pored povijesnih znamenitosti. Ruta parade bila je dugačka 10 km i trajala 3 sata. Bilo je jako puno gledatelja. Kad se spustila večer, bilo je jako hladno, ledili su nam se prsti, ali bile smo vesele, uporne i cijelo vrijeme plesale našu koreografiju.

Idućeg dana smo otišle razgledati Vatikan, a zatim smo se turističkim autobusom na kat provozale ulicama Rima. Pred sam polazak kući otišle smo na Fontanu di Trevi, bacile novčić te zaželjele želje.

Cijelu smo se noć vozile, a kući smo se vratile u jutarnjim satima prepune dojmova i uspomena na naše prvo putovanje kao dio Mažoretkinja otoka Krka.

A dok su naše djevojke stupale ulicama Rima, dva su učenika 5. razreda sa svojim obiteljima posjetila egzotična odredišta i s oduševljenjem nam pričali o tome:

MOJ PUT U EGIPAT

Krenuli smo iz Punta za Beograd gdje smo prenoćili. Rano ujutro smo otišli u zračnu luku i u 5:30 uzletili za Dubai. To je bio moj prvi let. Bilo je super!

Iz zračne luke smo autobusom stigli do hotela. Čim smo se raspakirali, otišli smo na plažu. Većinu vremena smo proveli na plaži ili uz bazen, ali išli smo i na izlete.

Jako mi se svidio izlet brodom sa staklenim dnom. Vidjeli smo koralje i raznorazne ribe. Posebno mi se svidjelo kad su iz jedne vlasulje isplivale ribice Nemo i Dora – kao iz crtića.

Posjetili smo i pustinju, vidjeli deve, a na povratku u hotel gledali i zalazak Sunca.

Te smo večeri posjetili Grčki restoran gdje smo razbijali tanjure i plesali njihov tradicionalni ples Sirtaki.

Sljedećeg smo se dana spremili za povratak kući.

Dino Nešić

 

MOJE PUTOVANJE U BARCELONU

Ove godine moja je obitelj za vrijeme zimskih praznika otputovala u Barcelonu. Prvi sam put letio avionom! Letjeli smo iz Venecije i bio sam jako uzbuđen. Let je bio zabavan.

U Barceloni je vrijeme bilo jako lijepo i toplo. Grad mi se jako svidio. Najviše mi se dopao Camp nou – stadion FC Barcelone. Razgledao sam cijeli stadion, muzej, a čak sam i zaigrao nogomet na dječjem igralištu.

Jako su mi se svidjeli i bazilika Sagrada Familia, park Guell, jaslice u katedrali i marina.

U Barceloni ima jako puno uličnih gitarista, pjevača, plesača i pantomimičara. To mi je bio super! Dopala mi se i povorka Tri kralja s jako puno atrakcija. Tada je u centru grada bilo milijun ljudi.

Putovanje je bilo odlično! Jako volim putovati sa svojom obitelji i veselim se novom putovanju.

Nikola Mihajić

 

ZIMSKI PRAZNICI NA TAJLANDU

Na samom kraju 2018. zajedno s obitelji sam otputovala u Tajland na otok Koh Samui.

Šetali smo plažom Chaweng i razgledali istoimeni grad. Navečer smo dočekali Novu godinu na plaži uz vatreni šou i vatromet. Prvi dan 2019. uživali smo u predstavi sa slonovima, majmunima i krokodilima. Penjali smo se u džungli uz prekrasne slapove Namouang te se čak i kupali u njima. Kupali smo se i u mjestašcu Fisherman’s Village.

Idućeg smo dana saznali da se sprema velika tropska oluja Pabuk, najveća u zadnjih 70 godina sa valovima visokima i do 11 metara. Nismo mogli napustiti otok jer je zračna luka bila zatvorena, a trajekti nisu mogli ploviti. Čak je 50 000 turista napustilo otok, ali mi nismo uspjeli.  Tu smo večer prošetali po plaži i promatrali velike valove znajući da će plaža biti uništena. Dok je vani bjesnila oluja, a mi čekali zatvoreni u sobi, dobila sam visoku temperaturu. Sumnjali su na denga virus, ali nakon dolaska u bolnicu i silnih komplikacija s prestankom oluje i ja sam ozdravila.

Posljednji dan  na tom prelijepom otoku proveli smo na plažama Nikki i Lipa Noi, a zatim smo otputovali u Bangkok.   U Bangkoku smo prošetali  ulicama koje vrve  suvenirima i „street food“ prodavačima. Posjetili smo hram Ležećeg Buddhe, a vidjeli smo i mnoštvo drugih kipova Buddhe. Brodićem smo se provozali njihovim kanalima, a na kraju otišli na bangkoški panoramski kotač. Te smo noći poletjeli natrag kući i nakon 15-ak sati stigli u Zagreb.

Bilo je to vrlo uzbudljivo putovanje, ali bih bila sretnija da sam tropsku oluju vidjela samo na televiziji.

Paula Žic