Europski dan jezika

Svake se godine 26. rujna obilježava Europski dan jezika. Na taj se dan slavi jezična raznolikost  našeg kontinenta s više od 200 jezika i dijalekata, 24 službena jezika EU, uključujući hrvatski, i tri pisma. Uz to, u Europi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika.

Obilježavanje ovog dana uveli su Vijeće Europe i Europska komisija 2001. godine s ciljem podizanja svijesti o Europskoj bogatoj jezičnoj raznolikosti i međukulturnog razumijevanja te naglašavanja važnosti učenja stranih  jezika u svakoj životnoj dobi.

Naši učenici 3. i 4. razreda su i ove godine obilježili ovaj dan izradom plakata: učenici 4. razreda su uz pomoć učiteljice engleskog jezika istaknuli  posebnosti europskih jezika, dok su učenici 3. razreda obojali zastave.

Na nastavi njemačkog jezika učenici 5., 6., 7. i 8. razreda također su obilježili Europski dan jezika. Nakon što smo se prisjetili imena jezika na njemačkom jeziku (Deutsch, Kroatisch, Französisch, Russisch), pokušali smo odgonetnuti kako se kaže “Doviđenja!” na spomenutim jezicima. Uslijedio je jezični kviz, prilikom kojeg smo preispitali neke svoje stavove i pretpostavke o jezicima svijeta i naučili mnoge zanmljive činjenice kao što je recimo ta, da trenutno na svijetu ima više od 6000 živih jezika. Najviše govornika ima ipak engleski jezik, iako ga slijede kineski, španjolski i hindi.

Peti razred raspravljao je o tome kako nam znanje stranih jezika može pomoći te na tu temu izradio plakat, a pojedini učenici odlučili su i slikovno prikazati poslovice. (Čak i na svojoj staroj odjeći!). Šesti razred usporedio je poslovice u njemačkom i u hrvatskom jeziku. “Morgenstund hat Gold im Mund.” ili “Tko rano rani, dvije sreće grabi!” Slažete li se s nama?

Sedmi i osmi razred prošli su trening slušanja snimki dijaloga na raznim jezicima svijeta. Na temelju snimki razgovora osoba snimljenih u kafiću ili vlaku, pokušali smo svi zajedno prepoznati o kojem se jeziku radi.

Ispod možete vidjeti nekoliko fotografija naših aktivnosti. Pokušajte također i vi odgovoriti pitanja u jezičnom kvizu, ili odgonetnite o kojem se jeziku radi u jednom od sljedećih dijaloga:

https://edl.ecml.at/Games/Whichlanguageisit/tabid/3202/Default.aspx

https://edl.ecml.at/Games/LanguageQuiz/tabid/1873/AreaID/1/language/hr-HR/Default.aspx