Ruksak pun kulture posjetio našu školu

U ponedjeljak 24. veljače našu je školu posjetio Ruksak pun kulture. Radi se o programu koji omogućava dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima. Naša je škola odabrana za program književnosti.

Voditelji današnjeg predavanja koje je trajalo dva školska sata bili su Iva Zenzerović (Centar za mirovne studije), Marijana Homerščak (Institut za etnologiju i folkloristiku), Ivan Sršen (izdavačka kuća Sandorf) i glumac Nikša Marinović.

Predavanje je započela gđa. Marija koja je sedmašima i osmašima priredila kratki uvod i osvrt na dječju književnost. Učenici su se aktivno uključili u razgovor o radikalnoj, subverzivnoj književnosti s posebnim osvrtom na djela Strašna djeca, Ulica predaka i Vlak u snijegu. Zaključila je da je vrijednost književnosti u tome što se svima obraća ravnopravno. Učenici su se posebno uključili u razgovor o stripovima.

Ivan Sršen iz izdavačke kuće Sandorf predstavio nam je knjigu Zenobija koja je najprevođenija danska ilustrirana knjiga (u posljednje tri godine prevedena je na više od 20 jezika uključujuć i hrvatski). Govori o Amini, djevojčici iz Sirije koja zbog rata napušta dom. Primjerak knjige poklonili su školskoj knjižnici, a cijelu je pročitao glumac Nikša Marinović.

Gđa Iva Zenzerović vodila je analizu teksta i ilustracija iz knjige koje su učenici tijekom čitanja mogli pratiti na pametnoj ploči. Priča nije pisana prema autentičnom događaju, nego prema stotinama sudbina izbjeglica. Iako su autori pokušali napisati sretan kraj, smrtni ishod je ipak bio realniji. Pri prvoj verziji u priči su podvodni arheolozi u zadnji tren izvukli Aminu, a učenici su iznosili svoju viziju alternativnih završetaka.

učiteljica Martina Jurjević