Tamburaši se i dalje educiraju i uživaju u glazbi

U prostorijama KUD-a Punat ovaj je vikend prošao radno, ali i naporno za tamburaše. Iako su neki počeli svirati TEK početkom veljače (Lucija, Vanja, Ana i Patrik) hrabro su se “suočili” s već uhodanom trojkom (Marija, Marina i Luka), a svih je učio i uvježbavao Tibor Bun.

S uvježbavanjem prstića, ali i čitanjem notnih zapisa započeli smo u petak navečer, kada su Marija, Marina i Luka “suočeni” s novim instrumentima, odnosno ritam sekcijom (bas/bugarija/čelo), dok su Lucija, Vanja, Ana i Patrik uspješno svirali melodijske instrumente (brač/bisernica). Toliko je bilo zanimljivo da smo svirali 3,5 sata, i to im je bilo malo 🙂
U subotu smo odradili dvije smjene. Prijepodne smo zasvirali neke poznate dječje melodije (Do Re Mi; Molba gljive muhare), ali i melodije svjetovne glazbe (Zemlja dide mog), uz koje smo naučili neke nove note, durove, hvatove, pozicije…
Poslijepodne smo mijenjali instrumente pa su i Vanja i Patrik zasvirali bas, a Lucija i Ana bugariju. Tibor nam je pripremio notni zapis i za našu županijsku himnu Zavičaju mom, nadamo se da ćemo imati priliku i prigodu za zasvirati. Na kraju smo zasvirali dobru nam znanu melodiju Sve ptičice iz gore.
Naš seminar završili smo u nedjelju prijepodne. Naučili smo još dvije melodije, jednu veselu dječju pjesmicu, svima znanu, Kad si sretan, ali naučili smo i folklorne teme s otoka Murtera, Na dva paša, te slavonske teme Staro sito, Žita, kao i posavski Dučec te međimurski Kalaptanc.
Naučili smo da se tambura više nije samo narodni instrument, već se koristi i u zabavnoj i filmskoj glazbi, ali i puno više.
Naučili smo puno toga, prsti nas bole, ali smo sretni i zadovoljni, ali idemo dalje vježbati da vas iznenadimo ovu sezonu.
Hvala još jednom Tiboru na dolasku i svemu što nas je naučio, ali i Stanku i Branku što su nam omogućili stjecanje novih iskustva.
Maja Lenić