18. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991. godine

Odlukom Hrvatskog sabora 18. studenoga proglašen je državnim praznikom i obilježava se kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Na današnji dan, prije točno 31 godinu, završila je jedna od najstrašnijih bitaka u Domovinskom ratu – Bitka za Vukovar. Nakon tromjesečne herojske obrane branitelji Vukovara položili su oružje. Bila je to jedna od najvećih tragedija u novijoj hrvatskoj povijesti.

Bitka za Vukovar počela je 24. kolovoza 1991. godine napadom bivše JNA i raznih srpskih dobrovoljačkih paravojnih snaga na grad. Suočeni s daleko nadmoćnijom vojnom silom branitelji grada nisu popuštali boreći se za svaku ulicu, za svaku kuću. Ipak, bez prave pomoći kako u ljudstvu tako i u oružju obrana je popustila i branitelji su 18. studenoga bili prisiljeni obustaviti daljnju borbu. Okupatorske snage ušle su u Vukovar i počele protjerivati Vukovarce. Samo su iz vukovarske bolnice odvele i zatočile 261 ranjenog branitelja, civila i bolničkog djelatnika. U tromjesečnom razdoblju napada na Vukovar poginulo je oko 1.850 branitelja, oko 1.600 civila od kojih 86 djece. Ranjeno je 2.500 osoba od kojih su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece. U spomen na žrtve Vukovara Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. godine Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara.

Istoga dana, 18. studenoga 1991. godine, snage JNA-e i pobunjeni domaći Srbi ušli su u Škabrnju, malo mjesto u zadarskom zaleđu, te izvršili jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Tom prilikom poginula su 43 civila. 

Kao i prošlih, tako se i ove godine naša škola na simboličan način uključila u obilježavanje spomena na vukovarske i škabrnjačke žrtve te svih žrtava u Domovinskom ratu. Zajedno s učiteljem povijesti Tvrtkom Božićem, predstavnici učenika V., VI., VII. i VIII. razreda zapalili su svijeće kod križa u Vrhu na raskrižju prema selu Kosići. Tako su u svoje osobno kao i u ime svih učenika i djelatnika naše škole odali počast svim žrtvama Domovinskog rata. 

Tvrtko Božić, učitelj Povijesti