Nagradni Izlet UZ Busilak

U petak, 22. rujna nakon 3 odrađena školska sata, članovi učeničke zadruge Busilak, učenici od 2. do 8. razreda PŠ Vrh, njih 43, zajedno s voditeljicama zadruge Sanjom Novosel Grgurić i Marijom Žužić uputili su se u posjet plantaži smilja Immortell u blizini aerodroma kraj Omišlja. Odlučili smo naučiti nešto novo o proizvodnji proizvoda vezanih uz smilje, jer nas to već neko vrijeme interesira, te smo se i sami počeli baviti smiljem kojeg imamo u našem školskom Mediteranskom vrtu. Također, ime naše zadruge Busilak dolazi od čakavskog naziva za smilje, a tako se zove i nogometno igralište u blizini škole, te cesta koja vodi do tog igrališta.

Na plantaži nas je dočekao vlasnik, gosp. Ante Vičević, zajedno s dva magarčića. Objasnio nam je da magarčiće drži na farmi kako bi održavali nasade smilja bez korova. Naime, magarci jedu travu, a smilje ne jer im je gorko. Magarčići su bili taj dan ponešto nervozni te su povremeno nadglasavali svoga gazdu dok nam je pričao u nastanku svoje farme, kako je na 80 000 kvadratnih metara zasadio 360 000 sadnica smilja. Pokazao nam je i destileriju u kojoj dva put godišnje, u srpnju i prosincu od uberenog smilja proizvodi eterično ulje i hidrolat od smilja. Za proizvodnju 1 litre eteričnog ulja treba oko 600 kilograma smilja. Gospodin Ante je za naše učenike na kraju organizirao kviz znanja, te nagradio učenike proizvodima od smilja.

Učenici su također naučili i nešto o povijesti lokacije na kojoj je smještena farma, o bitci između Pompeja i Julija Cezara koja se odigrala u prostoru između kopna i otoka, te kako se za naš otok veže pojam bačve jer su u toj bitci cezarovi vojnici upotrijebili bačvu, ne samo za skladištenje vina nego i za splavi kojima su bježali na kopno. Na brdu iznad uvale Voz imali smo prilike vidjeti dobro očuvanu Venecijansku stražarnicu, te ostatke Bizantske kapelice. Pale su i neke zanimljive fotografije s pogledom na Krčki most.

Opušteni i zadovoljni uputili smo se nazad prema školi.

Galerija:

https://otok-krk.org/krk/nagradni-izlet-u%C4%8Deni%C4%8Dke-zadruge-busilak