Krčani viceprvaci države u šahu

U Poreču od 20. do 22. studenoga u Plavoj laguni održalo se Državno prvenstvo školskih sportskih društava u šahu za osnovne škole za dječake i djevojčice. Dvodnevno natjecanje održalo se u hotelu Plavi, a smještaj i to vrlo dobar u hotelu Molindrio također u Poreču. Organizator turnira je bio Hrvatski školski sportski savez, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta.

U kategoriji dječaka nastupili su pobjednici svojih županija i to 24 najbolje ekipe školskih društava iz cijele Hrvatske. Nastupila je i krčka ekipa šahista škole Fran Krsto Frankopan Krk koja je ovo natjecanje zaslužila pobjedom na Županijskom prvenstvu održanom u 10.mjesecu ove godine u Rijeci. Na prvenstvu su održana 9.kola, a igralo se po 20 min + 5 sekundi za potez po igraču, tzv. ekipni Švicarac na čak 48 šahovskih ploča. Prvog dana natjecanja održana su 3.kola ujutro i 3.kola popodne što je za ovaj uzrast dosta zgusnut i naporan za odigravanje tako vrlo važnih mečeva. Poredak naših krčkih šahista nakon prvog dana bio je vrlo uspješan zauzevši visoko 2.mjesto. Pobijedili su u pet kola i to školske kolege iz Karlovca rezultatom 4-0, Rovinj 4-0, Vukovar 3-1, Ivanec 3-1 i Špansko Zagreb 3-1, jedini poraz doživjeli su od OŠ Koprivnica u tijesnom meču do samog kraja rezultatom 3-1. Drugog jutra odigrana su još 3.kola. Odlični naši šahisti OŠ Krk pobijedili su u sva tri kola i to Mladost iz Splita 2.5 – 1.5, Cesarići Zagreb 3-1 i u zadnjem kolu OŠ Valpovo 3-1. Ostvarili rezultat u 9.kola 8 pobjeda i 1 poraz sa osvojenih 16 bodova, te zauzeli ukupno 2.mjesto na Državnom školskom prvenstvu. Bravo Dečki!

Za OŠ Fran Krsto Frankopan nastupili su 5 dječaka. Na prvoj ploči igrao je Ivan Žužić, na drugoj ploči Matija Žanić, na trećoj ploči Andrija Jurić i na četvrtoj ploči su se izmjenjivali svako kolo Hadrijan Crnčić Jurasić i Blaž Komljenović.

Za vrijeme svečanog ručka dodijeljene su medalje i pehari za najuspješnije ekipe. Prvakom državnog školskog prvenstva proglašena je OŠ Antun Nemečić Gostovinski iz Koprivnice, viceprvacima proglašena je naša OŠ Fran Krsto Frankopan iz Krka, te treća ekipa OŠ Špansko Oranice iz Zagreba.

Medalje i pehare dodijelili su voditeljica sportskih natjecanja HŠSS-a Ivana Orlić, te glavni sudac Eduard Piacun i zamjenik glavnog suca Zdravko Birovljević iz Tehničke komisije.

Uz ovaj veliki uspjeh treba spomenuti i voditeljicu našeg srebrnog tima gospođu Katarinu Prebeg Maraž koja je sva tri dana bila na velikoj pomoći i podršku ekipi, trenere iz šahovskog kluba Krk Ivana Karabaića – Baja i Silvana Samblića, te predsjednika Vladimira Panića bez kojih ovog velikog rezultata ne bi ni bilo.

Rezultati: 1. OŠ Koprivnica 17 bodova, 2. OŠ Fran Krsto Frankopan Krk 16, 3. OŠ Špansko Zagreb 13, 4. OŠ Mladost Split 11, 5. OŠ Gradina 11, 6. OŠ Spužvar Brodarica 10, 7. OŠ Ivanec 10, 8. OŠ Polet Sisak 10, 9. OŠ Sloga Požega, 10. OŠ Cesarići Zagreb 10, 11. OŠ Jovalija Valpovo, 12. OŠ Val Rovinj 9…

Svi rezultati dostupni su na POVEZNICI.

Milivoj Jurić

Izvor: otok-krk.org