U Omišlju održano međuškolsko natjecanje u poznavanju zavičajne povijesti

Međuškolski projekt „Če? Kadi? Zač?”

Potaknuti zaključkom da se zavičajnoj povijesti u redovnoj nastavi povijesti u osnovnoj školi pridaje doista malo vremena i pažnje, pokrenut je međuškolski projekt „Če? Kadi? Zač?“ za darovite učenike 7. razreda s otoka Krka. Projekt koji su učiteljice Maja Brajković i Ema Jedrlinić prvotno zamislile kao natjecanje između matične OŠ Omišalj i Područne škole Dobrinj prerastao je u međuškolsko natjecanje kojem se pridružila OŠ Fran Krsto Frankopan s mentoricama Ivom Dujmović i Dinom Valković te učenicima iz matične škole Krk i područnih škola Vrbnik i Punat.

Projekt se odvio u dva dijela: mjesec dana ranije učenici su se pripremali prema odabranoj stručnoj literaturi o kulturno-povijesnoj baštini Omišlja, a potom su 23. studenog „na terenu“ u Omišlju učenici raspoređeni u šest skupina po školama pristupili istraživačkom natjecanju. Toga dana u jutarnjim su satima učenici po staroj gradskoj jezgri Omišlja tražili odgovore na pitanja iz povijesti Omišlja i otoka Krka, snalazeći se u prostoru i vremenskim razdobljima. Obišli su i arheološki park Fulfinum – Mirine uz vodstvo domaćina, učenika 7. razreda iz Omišlja. Natjecatelje je u staroj gradskoj jezgri, Prikeštelom, pozdravio i omišaljski župnik, otočni povjesničar dr. Anton Bozanić, a posjetili su i Spomen-dom krčkog folklora i omišaljski Lapidarij te župnu crkvu i spomen-park Sveti Mikul gdje se trenutno odvijaju arheološka istraživanja.

Završna svečanost održana je u 14h u OŠ Omišalj kojoj su, uz učenike, nazočili ravnatelji dviju škola te predstavnici Općine i TZO Omišalj koji su prepoznali važnost projekta i dali mu veliku potporu. Posebno zadovoljna bila je pobjednička ekipa krčkih sedmaša „Buči“ u sastavu: Pia Matković, Lina Kosić, Ilaria Morožin, Julija Katunar i Nikola Karabaić. Krk su predstavljale još i ekipe „Zlatoustići“ (Ana kosić, Katja Purić, Vita Purić, Jakov Žužić i Roko Žužić) te „Kumbatovići“ (Lena Arabadžić, Jana Čutul, Tara Kirinčić, Teo Jurešić i Iris Sedlar). PŠ Dobrinj predstavljali su Duje Lakić, Antonio Kirinčić, Josip Brusić, Franka Jurić i Filip Spiciarich. Ekipu „Ponte“ iz Punta činili su: Ana Derenčinović, Marina Baković, Rene Terzić, Elena Karabaić i Lovro Valenčić. „Vrbenčani“ su se okupili u sastavu: Vito Dminić, Luka Juko, Lola Milovčić, Martina Sabljić i Emina Ibrahimović. Svima su im tehničku podršku i vodstvo na terenu pružili domaćini, učenici iz OŠ Omišalj: Tea Barić, Jakov Pavlić, Antea Matošić, Vita Kirinčić i Mila Verbić.

Puni pozitivnih dojmova svi sudionici zaključili su da je ovaj projekt hvalevrijedan spoj ljubavi prema zavičaju i razvoja znanstveno-istraživačkih vještina u učenika koje valja što više poticati. Projekt zato ne staje, dogovoreno je da će se nastavljati svake godine u drugom mjestu na otoku te postati jedna lijepa tradicija koja će okupljati i iznjedriti buduće mlade krčke povjesničare.

(Izvor: OŠ Omišalj)