Održana 5. Robotrka na prstenac u Barbanu

Robotrka na prstenac u BarbanuSlavodobitnik je Lovro Sokolić iz Vrbnika

U Barbanu je 19. kolovoza 2017. godine u dvorištu crkve u Barbanu, održano završno natjecanje u okviru 5. Robotrke na prstenac.

Prvo natjecanje je održano 29. travnja 2017. godine u Puli, domaćin je bila Industrijsko-obrtnička škola Pula i na njemu je sudjelovalo 63 učenika i 21 ekipa. Drugo natjecanje je održano 3. lipnja 2017. godine u Čavlima, domaćin je bila Osnovna škola Čavle, a na njemu je sudjelovalo 66 učenika iz 22 ekipe. Na završnom natjecanju 19. 08. 2017.godine u Barbanu je sudjelovao 51 učenik iz 17 ekipa. Ekipe koje su sudjelovale u 5. Robotrci na prstenac su iz Pule, Barbana, Vodnjana, Banjola, Krka, Vrbnika, Čavli, Rijeke, Pazina, Poreča i Medulina, a na svim natjecanjma je sudjelovao ukupno 91 učenik.

Robotrka na prstenac je natjecanje u robotici za učenike osnovnih škola na kojem sudjeluju ekipe iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Ekipu sačinjavaju tri člana. Svaka ekipa ima svoje ime. Svaki član ekipe vozi tri vožnje. Da bi mogli sudjelovati na natjecanju, natjecatelji moraju sastaviti i opremiti robote za natjecanje sa motorima za upravljanje robotom lijevo i desno, te motorom za dizanje i spuštanje koplja, kao i senzorima za praćenje crte. Na robota trebaju još montirati i kameru sa koje trebaju moći vidjeti sliku na laptopu. Kamera može biti spojena žično ili bežično.  

Da bi mogli što uspješnije upravljati robotom, natjecatelji trebaju još i napisati programe za upravljanje robotom. U prvoj vožnji natjecatelji upravljaju sa robotom ručno, pomoću tipkala, tipkovnice, miša ili nekog upravljača koji su sami napravili.  U drugoj vožnji natjecatelji također upravljaju sa robotom ručno, ali za razliku od prve vožnje, ne mogu vidjeti arenu direktno, nego pokušavaju pogoditi prstenac gledajući sliku sa kamere na robotu.

U trećoj vožnji robot treba prateći crnu crtu na areni doći do prstenca, a natjecatelji mogu pogađati u prstenac samo dižući i spuštajući koplje. Roboti trebaju preći na areni dužinu od 150 cm u vremenu od 12 sekundi. Uspješnost pogodaka ovisi o programima koje su napisali i pomoću kojih upravljaju sa robotom. Natjecatelji mogu u programima podesiti da roboti sporije ili brže skreće lijevo ili desno, brže ili sporije dižu i spuštaju koplje, da manje vrludaju kada prate crtu, trebaju optimalno podesiti sliku sa kamere i naravno imati mirnu ruku i oštro oko. Kao i za svako natjecanju, treba dosta vježbe za koordinaciju pokreta, a za vrhunske rezultate treba malo i sreće. Natjecanje je spoj tradicije i novih suvremenih tehnologija.

Nakon završenog natjecanja sve ekipe su dobile i nagrade za osvojena mjesta koje je osigurala ZTK Pula. Proglašene su i tri najbolje ekipe i slavodobitnik 5. Robotrke na prstenac. Priznanje i plaketu za osvojeno prvo mjesto je dobila ekipa Three Elements, Klub informatičara otoka Krka (KIOK Krk), mentor Boris Bolšec, a članovi ekipe su učenici Gabriel Bajčić, Matej Ban i Dominik Rojnić. Svi natjecatelji su dobili zlatne medalje i ulaznicu za posjet zabavnom aquaparku Istralandia, koje im je osigurala općina Barban i društvo Trka na prstenac.

Priznanje i plaketu za osvojeno drugo mjesto je dobila ekipa Comet III, OŠ Fran Krsto Frankopan, PŠ Vrbnik, mentor Dragan Džeko, a članovi ekipe su učenici Lovro Sokolić, Aldo Španjić i Mateo Satinović. Svi natjecatelji su dobili srebrne medalje i ulaznicu za posjet zabavnom aquaparku Istralandia, koje im je osigurala općina Barban i društvo Trka na prstenac.

Priznanje i plaketu za osvojeno treće mjesto je dobila ekipa Vejani, OŠ Fran Krsto Frankopan  Krk, mentor Boris Bolšec, a članovi ekipe su učenici Ivona Žic, Oriana Međimorec i Jacob Prah. Svi natjecatelji su dobili brončane medalje.

Slavodobitnik 5. Robotrke na prstenac, s najviše pojedinačno osvojenih punata na sva tri natjecanja je učenik Lovro Sokolić, član ekipe Comet III iz OŠ Fran Krsto Frankopan iz Vrbnika sa ostvarenih 25 od mogučih 27 punata. Lovro je od 9 vožnji, u 7 vožnji pogodio u sridu, a u dvije vožnje u 2 što je najbolji pojedinačni rezultat do sada.   
Organizacijski odbor 5.Robotrke na prstenac, odlučio je zbog izuzetnog rezultata, ovaj put nagraditi i Ivonu Žic, natjecateljicu iz ekipe Vejani iz KIOK Krk koja je imala 24,5 punta, samo 0,5 punti manje od slavodobitnika. Ivona je ostvarila drugi najbolji pojedinačni rezultat, od 9 vožnji, u 8 vožnji je pogodila u sridu, a u jednoj vožnji je imala 0,5 punti.

Robotrka na prstenac je uključena i u program 42. Trke na prstenac u Barbanu.

FOTOGALERIJA:

 

izvor: Regional Express