Nagradno putovanje u Gorski kotar

Kao i protekle dvije godine, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije raspisao je natječaj pod nazivom „Domovina se brani ljepotom“. Na natječaju su sudjelovali i učenici naše škole: Nina Berković i Lorena Brozić iz 8. razreda koje su napisale sastavak na temu Putujem mojoj Hrvatskom, te učenik 6. razreda, Ivan Cvelić koji je pisao sastavak na temu Pismo vojniku-čuvaru domovine. Nagradno putovanje održalo se 30. ožujka 2023. godine. Oko 7 sati automobilom smo krenuli do Čavla gdje su nas u autobusu čekali učenici iz OŠ Hreljin, Čabar, Lovran i Škurinja. Iz Čavla smo autobusom krenuli po ostale učenike iz 0Š Delnice, Brod Moravice i Vrbovsko.

Iz Vrbovskog smo krenuli u Lukovdol, gdje smo posjetili rodnu kuću pjesnika i književnika Ivana Gorana Kovačića. Tamo smo mogli vidjeti Goranovu sobu, predmete vezane za njegovo školovanje, njegova najpoznatija djela… Nakon posjeta njegovom rodnom domu, obišli smo i Ivanov amfiteatar gdje se i ove godine održala manifestacija Goranovo proljeće s književnom nagradom „Goranov vijenac“. Ondje smo slušali predavanje učitelja Tvrtka Božić, koji je govorio o Goranovoj mladosti te njegovom djelovanju za vrijeme Drugog svjetskog rata, dok smo od umirovljene učiteljice Nade Macan saznali mnogo o Goranovom značaju u hrvatskoj književnosti te o njegovim gotovo i europskim poznatim djelima.

Nakon posjeta Lukovdolu uputili smo se prema Spomen-području Matić poljani. Ondje nismo nažalost zbog magle mogli bistro vidjeti 26 kamenih stupova koji simboliziraju kolonu partizana koji su se ondje smrznuli, no čuli smo što se ondje zbilo 1944. godine od strane učitelja Tvrtka Božića. Tamo smo također položili vijence u spomen na sve smrznute partizane, a zatim smo krenuli prema Parku-šumi Golubinjak. Ondje smo se prošetali parkom, pojeli ručak, dobili diplome te smo također čuli tri najbolja rada. U popodnevnim satima krenuli smo natrag prema Čavlima. Nakon iskrcavanja iz autobusa, autom smo krenuli prema Krku. Vratili smo se oko 17:30. Ovim izletom još smo bolje upoznali naš zavičaj, odnosno našu županiju i zaista smo uživali jer je naš trud i rad prepoznat i vrednovan.

Nina Berković i Lorena Brozić, VIII. razred

Galerija:

Radovi učenika: