Arhiva kategorije: Nekategorizirano

NOVI ONLINE KATALOG KNJIŽNICE!

Kako koristiti online katalog školske knjižnice?

Dragi korisnici školske knjižnice Područne škole Baška! Od rujna ove godine u funkciji je novi knjižnični program ZAKI pa je u skladu s time instaliran i novi online katalog. Kako bi pristupili online katalogu treba kliknuti na KNJIŽNICA -> KATALOG KNJIŽNICE i pojavit će se skupni katalog svih pet škola koje su sustavu OŠ Fran Krsto Frankopan: MŠ Krk, PŠ Baška, PŠ Punat, PŠ Vrh i PŠ Vrbnik. Kad pretražujemo u skupnom katalogu dobit ćemo kao rezultat stanje u svih pet školskih knjižnica. Dakle, vidjet ćemo gdje se sve nalazi određeni naslov koji nas zanima a rezultati pretrage će se nizati jedni ispod drugih. Ako želimo pretražiti katalog samo jedne škole onda na početnoj stranici treba skrolati do dna i u donjem lijevom uglu kliknuti na Odabrani katalog . Nakon toga izaberemo školu čiji knjižnični fond želimo pretraživati te postupamo kao prilikom pretrage skupnog kataloga.

Učenici 3.razreda obilježili Svjetski dan kravate

U četvrtak, 15. listopada 2020. godine učenici 3. razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, PŠ Baška zajedno sa svojom razrednicom Sonjom Polonijo  obilježili su Svjetski dan kravate svečano odjeveni s kravatama oko vrata koje su sami izradili na kreativnoj radionici.

Projekt KRAVATA sastojao se je od niza aktivnosti: krojenja, oslikavanja, glačanja, šivanja i  učenja vezivanje čvorova. Pri tome su se izvrsno zabavili i ponešto naučili. Kravate će s ponosom nositi u svakoj svečanoj prilici.

18. listopada – Svjetski dan kravate

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog materijala. Kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Hrvatski sabor iskazao je kravati 2008. godine posebnu počast proglasivši upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

POTVRDA O STATUSU REDOVITOG UČENIKA

Poštovani učenici i roditelji,

na poveznici https://potvrde.skole.hr/login možete preuzeti i ispisati elektronički zapis/potvrdu o statusu redovitog učenika. Sustav za izdavanje e-potvrda o statusu školovanja redovitog učenika omogućava izdavanje potvrde u različite svrhe, a podatke o učenicima preuzima iz baze podataka e-Matica u kojoj su svi učenici.

U padajućem izborniku moguće je izabrati svrhu potvrde. Prijava za sve učenike putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Tajnica Dolores Pujas Majurec

Početak školske godine

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Nalazimo se na početku vrlo izazovne školske godine. Pred nas se stavljaju nova pravila koja ćemo zajedničkim snagama uspjeti savladati.

Nastava započinje u ponedjeljak 7.rujna 2020. godine.

Ove godine ulazak učenika organiziran je u skladu s Uputama HZJZ-a po sljedećem rasporedu:

1. razred ulazi u školu u pratnji učiteljice i jednog roditelja na najistočniji stražnji ulaz ( invalidski ulaz)

2., 3. i 4. razred ulaze na najzapadniji stražnji ulaz u pratnji učiteljica ( ulaz prema sportskoj dvorani / aneksu )

5., 6., 7. i 8. razred ulaze na glavni ulaz u pratnji razrednika.

Učenici nižih razreda okupljaju se na školskom igralištu, a učenici viših razreda na platou ispred škole.

Učenici putnici dolaze u školu autobusom po starom rasporedu, a oni koji žive u Baški neka dođu u 7,45.

Svi učenici viših razreda moraju obavezno nositi maske, a učenici nižih razreda smo u javnom prijevozu. Roditeljima i drugim osobama koji nisu zaposlenici Škole ulaz nije dozvoljen.

Učenici u školu dolaze s praznim školskim torbama kako bi mogli preuzeti udžbenike i radne bilježnice.

Prvog dana nastave svi će učenici imati dva školska sata i neće biti marende niti produženog boravka. Za učenike putnike organiziran je prijevoz u 10,00 sati.

Molimo roditelje da ujutro učenicima izmjere temperaturu te da ih potiču na pridržavanje epidemioloških mjera koje su propisane od strane HZJZ-a.

Zahvaljujemo na razumijevanju za posebne okolnosti u kojima se svi nalazimo.

Vaši učitelji

Sanja Polak u gostima PŠ Baška

10. lipnja 2020. ugodno nas je iznenadio posjet učiteljice Sanje Polak, svima poznate dječje spisateljice i učiteljice 2. razreda Škole na Trećem .

Zašto je odabrala baš učenike PŠ Baška za prvi susret uživo s učenicima nakon nastave na HRT3? Odgovor je jednostavan. Učenici 2. razreda napisali su joj pismo i pozvali u goste, nadajući se posjetu u rujnu. Susretu su nazočili svi učenici mlađih razreda i oduševljeno slušali svaku riječ, postavljali pitanja i uspoređivali Školu na Trećem sa stvarnom nastavom u školi. Vjerujem da će ovaj posjet utjecati na čitalačke navike naših učenika i poticati stvaralaštvo.

„Prema istraživanjima koja mogu i citirati, djeca u dobi od 1. do 4. razreda trebala bi svakodnevno čitati od 15 do 45 minuta. Pogledajmo oko sebe i pokušajmo iskreno odgovoriti na pitanje: Koliko djece danas redovito toliko čita? Nažalost, naše društvo ovaj problem uopće nije osvijestilo. Stoga nam je hitno potreban nacionalni program svakodnevnog čitanja za djecu primarnog obrazovanja. Vještina čitanja usvaja se čitanjem, razumijevanje pročitanog razvija se čitanjem, čitalačke navike i ljubav prema čitanju razvijaju se opet samo čitanjem. Čitanje nam je potrebno kao komunikacijska vještina koju samo jednim dijelom koristimo za recepciju književnosti kao umjetnosti. Brojne su vrijednosti koje dijete usavršava čitanjem. Stoga se već dulje vrijeme zalažem za svakodnevno čitanje.“ (Sanja Polak, ulomak intervjua) biografija.com/sanja-polak

Zahvaljujem se kolegici Sanji Polak što je odvojila svoje dragocjeno vrijeme i poklonila ga nama, svojim vjernim čitateljima.

Sonja Polonijo, razrednica 2.r. PŠ Baška

Obavijest o povratku u školske klupe

Poštovani roditelji!

Kao što ste mogli jučer čuti u medijima, u ponedjeljak 25. svibnja započinje redovna nastava u školi za učenike od 1. do 4. razreda.

Svi su učenici dužni doći na nastavu osim onih koji imaju zdravstvenih poteškoća ili subjektivne ili objektivne razloge. U tom slučaju dijete neće doći u školu, a razredniku je potrebno donijeti ispričnicu.

Učenici će u školu moći ući samo na GLAVNI ulaz od 7.45 sati. Na ulazu će dezinficirati obuću na otiraču i ruke dezinfekcijskim sredstvom u spreju u prisutnosti djelatnika Škole.

Roditelje molimo da u slučaju potrebe učenike doprate do ulaza u školu i da u zgradu ne ulaze budući da smo dužni provoditi propisane mjere HZJZ. Škola će se radi sigurnosti zaključavati u 8 sati po početku nastave, pa će se moći ući samo na poziv.

Marende i ručak za produženi boravak bit će posluženi kao i do sada.

Produženi boravak započet će s radom u srijedu 27. svibnja. 2020.

Ukoliko učenik do kraja nastavne godine neće koristiti usluge produženog boravka ili marende, molimo vas da napišete kratku izjavu o ispisu i napomenete to učiteljicama u ponedjeljak kako bismo znali točan broj korisnika.

U nastavku možete pročitati odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja na često postavljana pitanja kao i Upute HZJZ za vrtiće i škole.

                                                                                                                                 Vaši učitelji

Postovani roditelji!


Kao što ste mogli jučer čuti u medijima, u ponedjeljak 25. svibnja započinje redovna nastava u školi za učenike od 1. do 4. razreda.
Svi su učenici dužni doći na nastavu osim onih koji imaju zdravstvenih poteškoća ili subjektivne ili objektivne razloge. U tom slučaju dijete neće doći u školu, a razredniku je potrebno donijeti ispričnicu.
Učenici će u školu moći ući samo na GLAVNI ulaz od 7.45 sati. Na ulazu će dezinficirati obuću na otiraču i ruke dezinfekcijskim sredstvom u spreju u prisutnosti djelatnika Škole.
Roditelje molimo da u slučaju potrebe učenike doprate do ulaza u školu i da u zgradu ne ulaze budući da smo dužni provoditi propisane mjere HZJZ. Škola će se radi sigurnosti zaključavati u 8 sati po početku nastave, pa će se moći ući samo na poziv.
Marende i ručak za produženi boravak bit će posluženi kao i do sada.
Produženi boravak započet će s radom u srijedu 27. svibnja. 2020.
Ukoliko učenik do kraja nastavne godine neće koristiti usluge produženog boravka ili marende, molimo vas da napišete kratku izjavu o ispisu i napomenete to učiteljicama u ponedjeljak kako bismo znali točan broj korisnika.
U nastavku možete pročitati odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja na često postavljana pitanja kao i Upute HZJZ za vrtiće i škole.

                                                               Vaši učitelji

Poštovani roditelji,

na sljedećem linku možete pročitati dopis ministrice znanosti i obrazovanja, prof.dr.sc. Blaženke Divjak, o uputama vezanim uz provedbu nastave na daljinu tijekom ovog tjedna.

https://skolazazivot.hr/tjedan-ponavljanja-i-planiranja/

Također vam donosimo i link s informacijama o vrednovanju i ocjenjivanju nastave na daljinu.

https://skolazazivot.hr/upute-za-vrednovanje-i-ocjenjivanje-tijekom-nastave-na-daljinu/

Zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji, strpljenju i podršci.

S poštovanjem, Serđo Samblić, ravnatelj OŠ “Fran Krsto Frankopan” Krk .

Izvođenje nastave na daljinu

Svi će razredi moći pratiti nastavu na tv programu po sljedećem rasporedu:

Na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja možete vidjeti raspored predavanja s poveznicama na YouTube kanal. Sadržaj se nalazi ovdje

Učenici predmetne nastave povezani virtualno sa svojim razredima i učiteljima. Učitelji će provoditi nastavu uz pomoć raznih digitalnih alata, a učenici imaju obavezu izvršavati svoje zadatke kao i u redovnoj nastavi i sve u dogovoru sa učiteljima.

Pravila lijepog i primjerenog ponašanja u virtualnom okruženju vrijede kao i za ponašanje u učionici. Učitelji, ali i djelatnici Carneta pratit će objave pa prenosimo napomenu ministrice Divjak da “učenici za neprimjerene oblike ponašanja mogu snositi posljedice”.

Budući da će se izrazito velik broj korisnika (ne samo u Hrvatskoj) koristiti istim platformama molimo vas za strpljenje ukoliko bude dolazilo do problema pri logiranju ili slično.