Arhiva kategorije: Nekategorizirano

I ove smo se godine uključili u natjecanje Dabar

Dabar je međunarodno online natjecanje kojim se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Sudjelovati mogu svi zainteresirani učenici, bez obzira na školski uspjeh.

Natjecali se se učenici 5. i 6.razreda naše škole u, pod vodstvom učiteljice Teodore Tomljenović. Natjecanje je održano od 11. do 15. studenog.

POSJET OSMIH RAZREDA VUKOVARU

Naši osmaši su 17.-18. listopada sudjelovali na terenskoj nastavi u gradu Vukovaru u projektu Posjet učenika osmih razreda Vukovaru. Projekt se provodi na državnoj razini, a organizira ga Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Svih jedanaest učenika boravilo je u bivšoj vojarni te odslušalo tematska predavanja Domovinski rat i Bitka za Vukovar.  Učenici su već prvi dan posjetili Muzej vučedolske kulture te Gradski muzej Vukovar koji se nalazi u sklopu dvorca Eltz. Sljedeći dan posjetili smo memorijalna mjesta: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991, izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara kao i masovnu grobnicu na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce te franjevački samostan. Potreseni informacijama, prizorima i svjedočenjima koje smo vidjeli, bili smo dirnuti hrabrošću naših branitelja te veličinom srca kojom je stvarana sloboda grada, ali i cijele Hrvatske. 

Umorni, ali ispunjeni i obogaćeni novim znanjima i spoznajama,  Vukovar smo napustili u saznanju da ništa na svijetu, nikakva materijalna dobra, ne mogu biti vrjednija od mira. Kao nositelji budućnosti moramo biti svjesni važnosti slobode te se u životu voditi ciljevima sloge, nenasilja i prihvaćanja, a ne mržnjom, osvetom i nasiljem. Ponosni na našu domovinu Hrvatsku u srcima nosimo zahvalnost i počast za svaki utkani život u našu slobodu.

                                                                                                             razrednica Marija Maglić.

POVRATAK U ŠKOLSKE KLUPE!

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Nastava u školskoj 2019. / 2020. godini započinje u ponedjeljak 9. rujna 2019. u 8,00 sati.

Sve ćemo započeti zajedničkim okupljanjem u našoj školskoj dvorani i svečanim prijemom prvašića.

Potom učenici sa svojim razrednicima idu u razrede, gdje će dobiti udžbenike, radne bilježnice i raspored za 1. tjedan nastave ( djeco, ponesite svoje školske torbe! )

Nakon prvog sata razrednika, zajednički krećemo na Svetu misu, koja će započeti u 9,30. Pozivamo i roditelje da nam se pridruže.

Nakon mise učenici su slobodni.

Roditelje učenika koji će pohađati produženi boravak pozivamo da u 10,30 dođu u školu potpisati ugovore.

Veselimo se ponovnom susretu!

Vaši učitelji

Završen Kamp mladih informatičara – Krk 2019.

I ove su ljetne praznike mladi, ali i oni nešto stariji informatičari, započeli radno.

Okupili su se u Krku na 29. Kampu mladih informatičara – Krk 2019, tradicionalnoj ljetnoj školi informatike u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara.

Ne možemo zanemariti podatak da se ovaj ljetni kamp već petnaesti put održava u Krku, a u kontinuitetu dvanaest godina.

Program Kampa odvijao se od 19. do 29. lipnja 2019. u učionicama OŠ “F. K. Frankopan” u Krku. Kamp je tako okupio 85 polaznika za koje je organizirano 12 radionica. S otoka Krka sudjelovalo je 39 učenika.

Predavači su bili stručni suradnici HSIN-a , profesori OŠ „ Fran Krsto Frankopan , Krk i Kluba informatičara otoka Krka.

RadionicaPredavačiBroj polaznikaPohvaljeni
Logo početniLeon Stjepan Uroić, Mislav Brnetić9Dominik Lesica, Mihaela Turk
Logo napredniIvana Žužić11Jakov Celin, Fran Škarica
Python IMarijan Jurešić12Dario Dujmović, Sara Mavrić, Petra Turčić, Nina Wagner
Python IIGabrijel Jambrošić, Marijan Jurešić6Rebeka Ćaćić
Algoritmi OŠ IFabijan Bošnjak, Gabrijel Jambrošić11Borna Čizmarević, Lana Šćukanec
Algoritmi OŠ IINikola Dmitrović19Frane Baletić, Lara Semeš, Simeon Stefanović, Martin Vrbovčan
Algoritmi SŠDominik Fistrić, Josip Kelava14Vito Anić, Ema Borevković, Nikola Kušen
Natjecateljsko programiranje OŠ IFabijan Bošnjak, Gabrijel Jambrošić11Borna Čizmarević, Lana Ščukanec
Natjecateljsko programiranje OŠ IINikola Dmitrović19Frane Baletić, Lara Semeš, Simeon Stefanović, Martin Vrbovčan
Natjecateljsko programiranje SŠDominik Fistrić, Josip Kelava14Vito Anić, Ema Borevković, Nikola Kušen
DjangoDino Ilić12Mihael Kardum, Juraj Mandić
Android aplikacijeIvana Žužić13Antun Kralj, Mateo Plavec, Martin Vrbovčan
Strojno učenjeDino Šantl17Vito Anić, Vedran Cifrek, Lara Semeš, Martin Vrbovčan
3×3 (Linux/LaTex/Git)Dino Ilić6Frane Baletić, Marin Kupanovac
Office 365Leon Stjepan Uroić8Adrian Šakić
Napredna robotikaVlado Lendvaj6Fran Škarica
Robotika Krk – 1. grupaLeon Stjepan Uroić, Vlado Lendvaj17Eugen Sekovanić, Petra Turčić, Mihaela Turk
Robotika Krk – 2. grupaVlado Lendvaj10Dario Dujmović, Nina Wagner
3-D modeliranje -1. grupaMarija Prihoda12Nika Cundeković, Rebeka Ćaćić
3-D modeliranje -2. grupaMarija Prihoda12Lorena Kosić, Petra Turčić, Filip Žužić

U petak, 28. lipnja održana je završna svečanost Kampa 2019. na kojoj su svim učenicima uručena priznanja, a najuspješnijima pohvalnice za pokazana znanja i zalaganje. Pokroviteljima, suorganizatorima, predavačima i voditeljima uručene su zahvalnice.

Završnoj svečanosti Kampa nazočili su gradonačelnik grada Krka, g. Darijo Vasilić, u ime Vlade Republike Hrvatske prof. Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika, te ravnatelj škole domaćina OŠ F. K. Frankopana, Serđo Samblić, prof.

Hrvatski savez informatičara organizirao je 29. kamp u suorganizaciji s Klubom informatičara otoka Krka – KIOK i OŠ “F. K. Frankopan” iz Krka, domaćinom ovog programa.

Pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kultureMinistarstva znanosti, obrazovanja i sporta, poglavarstva Grada Krka.

Voditelji Kampa bili su: Nikola Dmitrović, stručni suradnik u ime HSIN-a i Boris Bolšec, prof., u ime škole domaćina.

Tekst i slike:
otok-krk.org

Webinar za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole

U suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom (CARNET) predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. organiziraju informativni webinar na temu provedbe ovogodišnjih elektroničkih prijava i upisa u srednje škole. 

Webinar je planiran za četvrtak, 23. svibnja 2019., od 13:00 do 14:30 sati i bit će dostupan na poveznici https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/13368 . Snimka informativnog webinara bit će postavljena na mrežnim stranicama CARNET-a i www.upisi.hr

Robotika na prstenac 2019.

Dana 11.05.2019. godine održana je prva ovogodišnja Trka na prstenac u Industrijsko obrtničkoj školi u Puli u organizaciji Društvo za robotiku Istra.

Ove su godine na natjecanju sudjelovale 23 ekipe,   69  učenika osnovnoškolskog uzrasta. Sve su to  zaljubljenici u robotiku, a  pristigli su iz Fažane, Čavla, Barbana, Krka ,Punta, Baške, Opatije , Pule i Medulina.

U okviru ovogodišnje sedme Robotrke na prstenac , osim u Puli , planirana su natjecanja 08. lipnja  u Opatiji i završno natjecanje 17. kolovoza 2019. u Barbanu.

Sudionici ovog natjecanja redovito su mladi talentirani informatičari  okupljeni u tročlane ekipe. Svaki član upravlja robotom tijekom jedne vožnje u svakoj od triju disciplina: ručno, poluautomatski i kamerom.

Na kraju svake  utrke pojedinačni bodovi svakog natjecatelja  zbrajaju  se, a pobjeđuje ona ekipa koja skupi najviše bodova. 

Ove godine ekipni rezultati bile su :


Nakon sve tri održane utrke, proglašava se slavodobitnik na zadnjoj utrci u Barbanu. Pojedinačni rezultati na prvoj utrci u Puli bili su:

Posjet službenika američke ambasade

U sklopu inicijative Meet US, u četvrtak 9. svibnja 2019., našu su školu posjetili zaposlenici američke ambasade iz Zagreba (Embassy of the United States Zagreb – Croatia).

Američka službenica Alison Carragher, porijeklom iz Floride, bila je u pratnji Thomasa Kezelea, koji je hrvatski državljanin zaposlen u američkoj ambasadi u odjelu za sigurnost. Goste je u školu dopratila direktorica TZ Baška, Ivana Kovačić.

Susret se održao u školskoj knjižnici gdje smo proveli vrlo ugodnih sat vremena u neformanom druženju. Dvanaest učenika viših razreda prezentiralo je znamenitosti bašćanskog kraja, nakon čega su Alison zasuli pitanjima o američkom načinu života i njenoj diplomatskoj karijeri. Alison je uzvratila istom znatiželjom raspitujući se o njihovim planovima i željama za budućnost. Pohvalila je poznavanje engleskog jezika naših učenika, ujedno i rad učiteljice engleskog jezika Katarine Žic-Bužonja, a mi smo bili zadivljeni njenim znanjem i izgovorom hrvatskog jezika.

Druženje smo zaključili razmjenom poklona. Voditeljica škole Kristina Ivošić je uručila Alison i Thomasu po jednu monografiju o Povijesti školstva u bašćanskom kraju, a s njihove strane smo primili cijeli niz zanimljivih izdanja iz domene popularne američke glazbene kulture i zemljopisnu kartu SAD-a.

Učenice šestih razreda na županijskoj razini natjecanja „Modelarska liga“

U utorak 30.travnja 2019. s početkom u 09.20h u Domu mladih održalo se je regionalno natjecanje Modelarska liga 2019. Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture dok je Dom mladih već 6. godinu zaredom domaćin natjecanja za Primorsko- goransku županiju.

Na natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa iz 7 osnovnih škola Grada Rijeke i riječkog prstena te iz Doma mladih i Tehničkog centra mladih. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 30 učenika/učenica i to 22 djevojčica i 8 dječaka. Našu školu su po prvi puta predstavljale tri ekipe: iz matične škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk dvije ekipe – „Krčki duo“ koju su činile Ena Toić i Mara Feretić iz 6.a razreda, ekipa „Bodulke“ Ana Rušin i Matea Štefančić 6.b razreda, te ekipa „Bašćanski maestral“ Magdalena Čačić i Antonija Petrinić 6.razreda iz Područne škole Baška, u pratnji učiteljice tehničke kulture Marije Prihode. Sve tri ekipe su se za vrijeme proljetnih praznika vrijedno pripremale za natjecanje te uspješno izvršile zadatak izrade modela aviona i postigle dobre rezultate.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Danijel Šimunić, Hrvatska zajednica tehničke kulture, predsjednik povjerenstva, Đordano Bucci, Tehnička škola Rijeka, član povjerenstva i Marino Čikeš, Dom mladih, član povjerenstva, jednoglasno su donijeli odluku o prve tri najbolje ekipe: 1.mjesto osvojila je ekipa ”Tribaljci” iz OŠ Jurja Klovića u sastavu: Ivan Vidović (7.r.) i Mihael Barac (7.r.), mentor Jadranko Janjić, 2.mjesto osvojila je ekipa “Žagica“ OŠ Dr. Branimira Markovića u sastavu: Patricia Svetličić (8.r.) i Rozmari Perlić (7.r), mentor Jadranko Janjić, 3. mjesto osvojila je ekipa “Pupe” iz OŠ Sveti Matej u sastavu: Ana Marinić (7.r.) i Klara Širola (7.r.), mentorica Katica Androšević

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika/učenica osnovne škole od 5. do 8. razreda u području modelarstva/maketarstva s osnovnim ciljem poticanja razvoja tehničkih znanja i vještina, razvoja motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoja poduzetništva.

Terenska nastava osmaša: JUSP Jasenovac – Spomen-šuma Brezovica – Park prirode Lonjsko polje

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, 12. travnja 2019. godine provedena je terenska nastava za učenike VIII. razreda s otoka Krka, tijekom koje smo posjetili Spomen-područje Jasenovac, Spomen-šumu Brezovicu i Park prirode Lonjsko polje. U pratnji predsjednika UABiA-e gospodina Darka Fanuka te troje učitelja povijesti, u terenskoj nastavi sudjelovalo je 37 učenika iz dviju krčkih osnovnih škola: OŠ “Fran Krsto Frankopan” Krk i OŠ Omišalj. Osmi razred Područne škole Baška predstavljali su Jana Glatki, Kiara Romina Jaspi Juranić, Božana Krajnović, Ivana Seršić i Nika Skladany.

Naše prvo odredište bilo je Spomen-područje Jasenovac, u kojem smo se priključili komemoraciji jasenovačkim žrtvama, koja se održavala tog prohladnog prijepodneva. U muzejskom centru, gospođa Ines Sogonić, kustosica i djelatnica Obrazovnog centra, upoznala nas je s okolnostima nastanka ovog ustaškog logora smrti te nam ispričala njegovu povijest, sudbinu logoraša s naglaskom na proboj iz logora od 22. travnja 1945. godine. Današnja nastojanja istraživača idu u smjeru da se svakoj žrtvi vrati njegov osobni identitet. Do sada je popisano 83.145 imena, žrtava logoraškog kompleksa koji su činili logori Jasenovac i Stara Gradiška.

Nakon Jasenovca, put nas je odveo prema Parku prirode Lonjsko polje. Prolazeći kroz selo Krapje, imali smo priliku vidjeti tradicijsku drvenu arhitekturu posavskog kraja. Selo Krapje jedino je selo u našoj državi koje ima status Selo graditeljske baštine, pa se u njemu od 1995. godine održava Dan europske baštine. Ipak, glavni cilj posjete Parku prirode Lonjsko polje bilo je selo Čigoč, koje je Udruga Euronatur 1994. godine proglasila “europskim selom roda”. Gotovo na svakom stupu javne rasvjete (banderi) i svakom dimnjaku rode su savile svoja gnijezda te slobodno lete i hodaju po selu.

Posljednja destinacija bila nam je Spomen-šuma Brezovica u blizini Siska, u kojoj je 22. lipnja 1941. godine, osnovan Prvi partizanski odred (Sisački partizanski odred) na području okupirane Jugoslavije. Pod vodstvom Vlade Janića-Cape, skupina komunista, radnika sisačke željezare, otpočela je antifašističku borbu protiv okupatora i njegovih pomagača. Kroz odred je ukupno prošlo 77 boraca, a kraj rata dočekalo je njih 38. Neki su proglašeni narodnim herojima. Partizanski pokret na području Hrvatske i Jugoslavije bio je najbolje organizirani antifašistički pokret u tadašnjoj Europi. U spomen na formiranje sisačkog odreda, 22. lipnja proglašen je državnim praznikom – Dan antifašističke borbe. Na mjestu gdje je te 1941. godine stajao brijest kod kojega su se potajno sastajali partizanski borci, podignut je 1981. godine monumentalni spomenik. Učenička delegacija položila je vijenac i zapalila svijeću u spomen na sve stradalnike Drugoga svjetskog rata u borbi protiv fašizma i za slobodu.

Cilj ove terenske nastave bio je izgradnja osobnih stavova prema nenasilnom rješavanju sukoba, demokraciji, toleranciji i miru. Obzirom da su upravo to bile poruke koje su nas ispunjavale kroz cijelo vrijeme njezina trajanja, sasvim je sigurno da je cilj ispunjen.

Tvrtko Božić, učitelj povijesti