Mjesečni arhivi: rujan 2023.

Projekt „Polje mira“

Učenici viših razreda OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Baška koji su činili nogometni tim u pratnji učitelja Tvrtka Božića 15. rujna 2023.g. uputili su se u Pulu. Kada su došli u OŠ „Veli Vrh“ dočekao ih je školski zbor koji je otpjevao nekoliko pjesama.

Nakon prigodnog početka programa učenici su se uputili u kuću obitelji Šorić, koja je ujedno bila prva škola na hrvatskom jeziku na Velom Vrhu. Povodom toga otkrivena je spomen-ploča te su položeni vijencu u spomen tom događaju.

Nakon polaganja vijenca na kuću obitelji Šorić uputili su se prema Štinjanu kako bi preostala dva vijenca položili pokraj stare škole. Tako su odali počast učiteljima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.

Na nogometnom igralištu NK Štinjan odigrana je utakmica u kojoj su sudjelovali učenici PŠ Baška te nogometni klubovi Veli Vrh i Valbandon 72.

Projekt „Polje mira“ povezano je s događajima iz 1914.g. za vrijeme Prvog svjetskog rata kada su vojnici Njemačke i Velike Britanije zaigrali nogomet na „ničijoj zemlji“.

Tekst i slike: Petra Čuljat i Lea Seršić

Županijska škola plivanja

Radi se o projektu Primorsko-goranske županije organiziranom u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ, a s ciljem smanjenja udjela neplivača u školskoj populaciji, te poticanja pravilnog rasta i razvoja učenika kroz sport.

Uz pomoć licenciranih plivačkih trenera i kineziologa učenici trećih razreda kroz 3 dana usvojili su osnovnu tehniku plivanja, disanja i snalaženja u vodi.

Iako je na trenutke bilo malo hladno zbog bure, uživali su u školi plivanja koja je provedena na plaži u Baški.