Mjesečni arhivi: lipanj 2020.

Sanja Polak u gostima PŠ Baška

10. lipnja 2020. ugodno nas je iznenadio posjet učiteljice Sanje Polak, svima poznate dječje spisateljice i učiteljice 2. razreda Škole na Trećem .

Zašto je odabrala baš učenike PŠ Baška za prvi susret uživo s učenicima nakon nastave na HRT3? Odgovor je jednostavan. Učenici 2. razreda napisali su joj pismo i pozvali u goste, nadajući se posjetu u rujnu. Susretu su nazočili svi učenici mlađih razreda i oduševljeno slušali svaku riječ, postavljali pitanja i uspoređivali Školu na Trećem sa stvarnom nastavom u školi. Vjerujem da će ovaj posjet utjecati na čitalačke navike naših učenika i poticati stvaralaštvo.

„Prema istraživanjima koja mogu i citirati, djeca u dobi od 1. do 4. razreda trebala bi svakodnevno čitati od 15 do 45 minuta. Pogledajmo oko sebe i pokušajmo iskreno odgovoriti na pitanje: Koliko djece danas redovito toliko čita? Nažalost, naše društvo ovaj problem uopće nije osvijestilo. Stoga nam je hitno potreban nacionalni program svakodnevnog čitanja za djecu primarnog obrazovanja. Vještina čitanja usvaja se čitanjem, razumijevanje pročitanog razvija se čitanjem, čitalačke navike i ljubav prema čitanju razvijaju se opet samo čitanjem. Čitanje nam je potrebno kao komunikacijska vještina koju samo jednim dijelom koristimo za recepciju književnosti kao umjetnosti. Brojne su vrijednosti koje dijete usavršava čitanjem. Stoga se već dulje vrijeme zalažem za svakodnevno čitanje.“ (Sanja Polak, ulomak intervjua) biografija.com/sanja-polak

Zahvaljujem se kolegici Sanji Polak što je odvojila svoje dragocjeno vrijeme i poklonila ga nama, svojim vjernim čitateljima.

Sonja Polonijo, razrednica 2.r. PŠ Baška