Mjesečni arhivi: rujan 2022.

Projekt Polje mira spojio osnovnoškolce iz Baške i Pule

U četvrtak, 22. rujna 2022. godine, u Područnoj školi Baška održano je obilježavanje projekta Polje mira (The Peace Field Project). Riječ je o međunarodnom projektu pokrenutom 2013. godine uoči obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata. Nositelj projekta je Nacionalni dječji nogometni savez iz Engleske, koji je inicirao osnutak Međunarodnog dječjeg nogometnog saveza. Glavni partner projekta je Selo mira u belgijskom Mesenu u blizini kojega se nalazila bojišnica za vrijeme Prvoga svjetskog rata na kojoj su se za vrijeme Božića 1914. godine njemački i britanski vojnici susreli na „ničijoj zemlji“ i zaigrali nogometnu utakmicu. Taj jedinstveni događaj u ratnoj povijesti ušao je u stručnu literaturu pod nazivom Božićno primirje (The Christmas Truce).

Do danas su se u ovaj međunarodni projekt uključile škole, nogometni klubovi i interesne grupe iz 15 država s pet kontinenata. Prva škola iz Republike Hrvatske koja se u rujnu 2021. godine uključila u projekt bila je OŠ Veli Vrh iz Pule. Područnu školu Baška s pulskom školom povezuje učitelj Ivan Šorić, rodom iz Baške, koji je radio u školi Družbe Sv. Ćirila i Metoda za Istru u Velom Vrhu. Nakon izbijanja Prvoga svjetskog rata, učitelj Šorić je mobiliziran i poslan na Istočno (Rusko) bojište, gdje je u listopadu 1914. godine umro od kolere. Učenici i djelatnici PŠ Baška bili su gosti OŠ Veli Vrh prilikom njenog pristupanja ovom međunarodnom projektu, a ovoga četvrtka upriličen je uzvratni susret između dviju škola.

Tako je u bašćanskoj školskoj sportskoj dvorani održan program pristupanja PŠ Baška projektu Polje mira. Program su otvorili učenici nižih razreda koji su kao školski zbor pod vodstvom učiteljice Kristine Ivošić i uz klavirsku pratnju učitelja Davora Burlovića otpjevali školsku himnu. U svojim pozdravnim govorima načelnik Općine Baška Toni Juranić i ravnateljica OŠ Veli Vrh Ileana Zahtila Blašković podsjetili su na važnost prenošenja mirovne poruke među mladima, a sve u cilju izbjegavanja konflikata i sukoba te razvijanju tolerancije, miroljubive koegzistencije i ljudskih prava. Potom je učenica Leona Kovačić (VI. razred) recitirala pjesmu Neka cijeli ovaj svijet, a u dijelu programa koji je bio posvećen učitelju Ivanu Šoriću učenici VII. razreda Petra Čuljat, Niko Parčić i Lea Seršić podsjetili su nazočne na njegov život i tragičnu sudbinu. Na kraju programa učitelj povijesti Tvrtko Božić predao je voditeljici PŠ Baška Kristini Ivošić Deklaraciju mira, čijim je potpisivanjem bašćanska škola službeno uključena u spomenuti međunarodni projekt. Dodajmo ovome da je školska Plaketa mira PŠ Baška već postavljena na Zid mira u Mesenu (Flandrija).

U nastavku programa sudionici projekta posjetili su izložbu „Bašćanski đački vremeplov“, postavljenu u Galeriji Zvonimir. Program je zaključen odigravanjem prijateljskih nogometnih utakmica između učenika bašćanske i pulske škole na igralištu NK „Vihor“, koje se ovom prilikom prometnulo u Polje mira.

Tekst: Tvrtko Božić

Otvorena izložba “Bašćanski đački vremeplov” u Baški

Dana 16. rujna 2022. godine u punoj Galeriji “Zvonimir” u Baški otvorena je izložba “Bašćanski đački vremeplov” nastala povodom proslave 110 godina školske zgrade u Baški.

Gosti, među kojima mnogi bivši učenici, na svečanom su otvorenju uživali u prigodnom programu uz pjesmu, recitaciju i predavanje koji su pripremili učitelji i učenici Područne škole Baška. Svečanost je otvorila voditeljica Područne škole Baška Kristina Ivošić koja je pozdravila sve nazočne te istaknula kako je cilj ove izložbe da se većina posjetitelja pronađe na fotografijama u postavu izložbe što je odmah izazvalo veliko zanimanje. Školski zbor potom je otpjevao novu himnu škole nastalu povodom otvorenja rekonstruirane školske zgrade 2017. godine, a učenica 7. razreda Petra Čuljat recitirala je pjesmu Nikole Šopa Balada o školskoj klupi. Nakon što je zbor izveo još jednu pjesmu, uslijedilo je predavanje Povijest osnovnog školstva u Baški. Predavanje je održao učitelj povijesti Tvrtko Božić, a posjetitelji su sa zanimanjem pratili dugu povijest obrazovanja u Baški od davne 1842. godine kada je otvorena prva Muška pučka učiona u Baški, preko njezinih radosnih i tužnih trenutaka pa sve do 2017. godine kada je otvorena rekonstruirana školska zgrada koju učenici u Baški danas pohađaju. Po završetku predavanja svi su gosti pozvani u razgledavanje izložbe koje je izazvalo pozitivne reakcije i izmamilo osmijehe na licima, a nakon razgledavanja uslijedilo je druženje uz prigodni domjenak. Ugodna atmosfera pobijedila je i najavljivanu lošu vremensku prognozu te se na završetku ovoga događaja mogla potvrditi rečenica napisana na učeničkome radu postavljenom na ulaznim vratima Galerije – Danas je dobar dan!

Izložba ostaje otvorena do 23. rujna 2022.

Tekst napisala: Andrea Đordić, učiteljica hrvatskog jezika

Fotografije: učitelji PŠ Baška

OBAVIJEST O POČETKU NASTAVNE GODINE

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Današnjim danom započeo je posljednji praznični vikend, a u ponedjeljak, 5. rujna, počinje nova nastavna godina.

Naše prvo okupljanje bit će u 8:00 sati na školskom igralištu, gdje ćete upoznati svoje najmlađe školske kolege, nakon čega će vas razrednice/ci odvesti u učionice. U slučaju lošeg vremena, okupljanje seli u školsku dvoranu.

Produženi boravak i školska kuhinja s radom započinju u utorak 6. rujna.

Detalje o organizaciji prvog nastavnog dana (autobusni prijevoz, što ponijeti i sl.) pročitat ćete u poruci razrednice/ka.

Stručno tijelo PŠ Baška