Dnevni arhivi: 23/09/2022

Projekt Polje mira spojio osnovnoškolce iz Baške i Pule

U četvrtak, 22. rujna 2022. godine, u Područnoj školi Baška održano je obilježavanje projekta Polje mira (The Peace Field Project). Riječ je o međunarodnom projektu pokrenutom 2013. godine uoči obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata. Nositelj projekta je Nacionalni dječji nogometni savez iz Engleske, koji je inicirao osnutak Međunarodnog dječjeg nogometnog saveza. Glavni partner projekta je Selo mira u belgijskom Mesenu u blizini kojega se nalazila bojišnica za vrijeme Prvoga svjetskog rata na kojoj su se za vrijeme Božića 1914. godine njemački i britanski vojnici susreli na „ničijoj zemlji“ i zaigrali nogometnu utakmicu. Taj jedinstveni događaj u ratnoj povijesti ušao je u stručnu literaturu pod nazivom Božićno primirje (The Christmas Truce).

Do danas su se u ovaj međunarodni projekt uključile škole, nogometni klubovi i interesne grupe iz 15 država s pet kontinenata. Prva škola iz Republike Hrvatske koja se u rujnu 2021. godine uključila u projekt bila je OŠ Veli Vrh iz Pule. Područnu školu Baška s pulskom školom povezuje učitelj Ivan Šorić, rodom iz Baške, koji je radio u školi Družbe Sv. Ćirila i Metoda za Istru u Velom Vrhu. Nakon izbijanja Prvoga svjetskog rata, učitelj Šorić je mobiliziran i poslan na Istočno (Rusko) bojište, gdje je u listopadu 1914. godine umro od kolere. Učenici i djelatnici PŠ Baška bili su gosti OŠ Veli Vrh prilikom njenog pristupanja ovom međunarodnom projektu, a ovoga četvrtka upriličen je uzvratni susret između dviju škola.

Tako je u bašćanskoj školskoj sportskoj dvorani održan program pristupanja PŠ Baška projektu Polje mira. Program su otvorili učenici nižih razreda koji su kao školski zbor pod vodstvom učiteljice Kristine Ivošić i uz klavirsku pratnju učitelja Davora Burlovića otpjevali školsku himnu. U svojim pozdravnim govorima načelnik Općine Baška Toni Juranić i ravnateljica OŠ Veli Vrh Ileana Zahtila Blašković podsjetili su na važnost prenošenja mirovne poruke među mladima, a sve u cilju izbjegavanja konflikata i sukoba te razvijanju tolerancije, miroljubive koegzistencije i ljudskih prava. Potom je učenica Leona Kovačić (VI. razred) recitirala pjesmu Neka cijeli ovaj svijet, a u dijelu programa koji je bio posvećen učitelju Ivanu Šoriću učenici VII. razreda Petra Čuljat, Niko Parčić i Lea Seršić podsjetili su nazočne na njegov život i tragičnu sudbinu. Na kraju programa učitelj povijesti Tvrtko Božić predao je voditeljici PŠ Baška Kristini Ivošić Deklaraciju mira, čijim je potpisivanjem bašćanska škola službeno uključena u spomenuti međunarodni projekt. Dodajmo ovome da je školska Plaketa mira PŠ Baška već postavljena na Zid mira u Mesenu (Flandrija).

U nastavku programa sudionici projekta posjetili su izložbu „Bašćanski đački vremeplov“, postavljenu u Galeriji Zvonimir. Program je zaključen odigravanjem prijateljskih nogometnih utakmica između učenika bašćanske i pulske škole na igralištu NK „Vihor“, koje se ovom prilikom prometnulo u Polje mira.

Tekst: Tvrtko Božić