Mjesečni arhivi: svibanj 2022.

Virtualna izložba

Tijekom školske godine 2021./2022. učenici 1.razreda i učiteljica Helena Karabaić sudjelovali su u eTwinning projektu “U svijetu likovnih umjetnika 4”

Upoznali smo se sa slikarskim rukopisima: Piet Mondriana, Romera Britta, Ette Vee, Vassilija Kandinskog i Vjekoslava Voje Radoičića. 

Cilj projekta: usvajanje temeljnog vizualnog jezika poticanjem učenikova likovnog govora likovno – tehničkih sredstvima te poticanje kreativnih i izražajnih  sposobnosti kod učenika.

Naši likovni radovi biti će izloženi na završnoj školskoj priredbi, 17. lipnja u školskoj dvorani s početkom u 18:00 sati. 

Dobrodošli!

U svijetu likovnih umjetnika 4, OŠ “Fran Krsto Frankopan” PŠ Baška, učiteljica Helena Karabaić

Upis djece u 1. razred

Upisi u 1. razred OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk, PŠ Baška održati će se 14. i 15. lipnja 2022. godine od 17:00 do 19:00 sati prema najbližem prebivalištu školskog obveznika prema upisnom području škole i to:

PŠ Baška – Baška, Jurandvor, Batomalj, Draga Bašćanska

Na upise je potrebno donijeti:

Ekološka akcija u  Maloj luci (Projekt InNOPlastic)

U sklopu mjeseca čišćenja krčkih plaža proveli smo ekološku akciju čišćenja Male luke u suradnji s Ponikve d.o.o.

U jutarnjim satima okupili smo se kod broda “Bura” i zaplovili prema odredištu. Vedro nebo i mirno more pratilo nas je putem do prekrasne uvale Male luke gdje smo proveli radno prijepodne u sakupljanju otpada. 

Još jednom pokazali smo ekološku osviještenost i poručili da svaki pojedinac može i mora utjecati na okoliš i njegovo očuvanje.

U ekološkoj akciji čišćenja Male luke sudjelovali su učenici 1. i 4. razreda sa svojim učiteljicama Sonjom Polonijo i Helenom Karabaić.

Posebno hvala posadi broda Bura i roditeljima koji su nam se pridružili. 

Samo zajedno možemo učiniti otok Krk bez otpada!

Projekt InNOPlastic pokrenut je sa svrhom uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike, koji će spriječiti zagađenja otpadnih i oborinskih voda tom izrazito opasnom tvari. Sva ta otpadna mikro i makro plastika završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima. Hrvatski partneri rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike. Na otoku Krku uspostavit će se monitoring i odrediti početno stanje određenih krčkih uvala i plaža, pogodnih za čišćenje automatiziranim procesima, upotrebom robota. 

Tekst i slike: Helena Karabaić

Prvi razred u Krašogradu – cjelodnevni izlet (18.svibnja)


U prekrasnoj prirodi s mnoštvo sportsko – rekreativnog i edukativnog sadržaja u mjestu Bratina smjestio se Eko park – Krašograd.
Učenici su se natjecali u elementarnim i štafetnim igrama, poligonima, skakanju u vrećama, povlačenju konopa, traženju škrinjice s blagom i edukativnom kvizu. Najboljim učenicima u pojedinim aktivnostima dodijeljene su diplome.
Spoj igre, zabave i učenja prava su kombinacija za uspješan školski izlet.

“Bilo je fantastično!” – rekla je jedna naša učenica.

Tekst i slike: učiteljica Helena Karabaić

ŠKOLSKA EKSKURZIJA 4. R. PŠ BAŠKA

U četvrtak, 5. svibnja 2022., učenici 4. razreda PŠ Baška krenuli su na dvodnevnu školsku ekskurziju u pratnji razrednice Sonje Polonijo i učiteljice Ivane Vlahinja. Nakon odmora i marende u Ravnoj Gori uputili su se prema glavnom gradu RH.

Dolaskom u Zagreb, prošetali su Zrinjevcem prema Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u potrazi za originalnom Bašćanskom pločom, a zatim uputili na znameniti Trg bana Josipa Jelačića. Nastavili su razgled do Zagrebačke katedrale preko tržnice Dolac. Kroz Kamenita vrata put ih je dalje vodio do Trga sv. Marka i kule Lotršćak. Spustili su se do Ilice i prošetali kao pravi turisti.

Panoramskom vožnjom kroz grad stigli su do Mini polisa, prvog dječjeg grada u Hrvatskoj. Nakon igre zanimanja uputili su se u Oroslavlje i posjetili tematski Park znanosti, opremljen interaktivnim edukativnim sadržajem iz područja prirodnih znanosti.

Uslijedili su smještaj, večera i noćenje u pansionu Kozjak.

U jutarnjim satima posjetili su dvorac Trakošćan, a nakon ručka i Muzej krapinskih neandertalaca (Muzej evolucije i nalazište pračovjeka). Bio je to dan putovanja kroz daleku prošlost.

Puni dojmova i obogaćeni novim spoznajama vratili su se u Bašku.

Zahvalili su se vodiču Damjanu i vozaču Davoru na stručnom vođenju i ugodnoj vožnji, te roditeljima koji su im omogućili ovo nezaboravno putovanje.

Tekst i slike: Sonja Polonijo

Terenska nastava iz prirode

Učenici našeg šestog razreda u srijedu, 4.5. školske su klupe zamijenili sjedalima autobusa te krenuli prema Staroj Sušici  u centar za posjetitelje “Velike zvijeri”. Kroz različite moderne tehnologije 3D ispisa, računalna programska rješenja te video sadržaje učenici su otkrili zašto je baš Gorski kotar jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri. Također su se pobliže upoznali sa životnim ciklusima ovih životinja te na koji su se način ove životinje prilagodile životu u Gorskom kotaru. Nakon toga uputili smo se prema Astronomskom centru Rijeka kako bi se učenici upoznali s radom samog centra te izgledom i ulogom teleskopa. Gledanjem 3D filmova u Planetariju učenici su na zanimljiv način saznali o nastanku svemira i života na Zemlji kao i to da svjetlosno onečišćenje sve više ometa astronome u istraživanju tog beskonačnog prostora.

Tekst i slike: Martina Miloš Šamanić