Mjesečni arhivi: listopad 2022.

ŽIVIMO EKOLOGIJU

U sklopu projekta Međusektorski interdisciplinarni edukativni program “Mobilni eko kutak”, ovog je  tjedna u našoj školi postavljena izložba o gospodarenju i zbrinjavanju otpada. Izložbu su postavili djelatnici firme Ponikve eko otok Krk. Putem izložbe učenici su mogli saznati o načinima odvajanja, zbrinjavanja i recikliranja otpada. U sklopu ovog projekta također je učenicima 6. i 7. razreda održano stručno predavanje “Eko otok Krk” koje je održala voditeljica odjela ekopatrole Ponikve, Sara Kirinčić te predavanje o zdravstvenim rizicima nepravilnog postupanja otpadom koje je održala doktorica Manda Pripunić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Putem ovih predavanja učenici su potaknuti na potrebu odvajanja otpada kako bi očuvali vlastito zdravlje te zdravlje budućih generacija i opstanak našeg planeta.

20.listopad – Dan kraljice voća – DAN JABUKA u 2.razredu

Jabuka je kraljica voća. Svake godine 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka. Nizom aktivnosti učenici 2. razreda obilježili su taj dan.  Na temu jabuke slušali su bajku, izvodili igrokaz, ilustrirali slikovnicu i pjevali. Kao šećer na kraju zasladili su se kolačima od jabuke koje su ispekle njihove majke i bake.

Kako je to izgledalo u našem razredu pogledajte u nastavku.

https://youtu.be/1TKOOLQFBL8 igrokaz Jabuka

https://www.calameo.com/read/00703882070e29a7c09a6  – ilustrirana slikovnica

Pripremila: učiteljica Helena Karabaić

Radionica izrade tradicijske tjestenine u 1. razredu – ŠURLICE ili BAŠĆANSKI VALCIĆI

Prvašići PŠ Baška ove su godine odlučili obilježiti Dane zahvalnosti za plodove zemlje – Dane kruha, na poseban način. Svojim vrijednim ručicama umijesili su tijesto, izraditi šurlice i na kraju ih zajednički pojeli u školskoj blagovaonici.

U Baški se od davnina šurlice nazivaju valcići. Pripremaju se za svečane prilike ili blagdane uz gulaš (žvacet).

Za izradu tijesta potrebno je: 1 kg glatkog brašna, 3 žlice ulja, 3 jaja, 3 dl tople vode i malo soli.

Sonja Polonijo

Đir Kultura tradicija – Baška – Radionica izrade šurlica