Mjesečni arhivi: listopad 2020.

NOVI ONLINE KATALOG KNJIŽNICE!

Kako koristiti online katalog školske knjižnice?

Dragi korisnici školske knjižnice Područne škole Baška! Od rujna ove godine u funkciji je novi knjižnični program ZAKI pa je u skladu s time instaliran i novi online katalog. Kako bi pristupili online katalogu treba kliknuti na KNJIŽNICA -> KATALOG KNJIŽNICE i pojavit će se skupni katalog svih pet škola koje su sustavu OŠ Fran Krsto Frankopan: MŠ Krk, PŠ Baška, PŠ Punat, PŠ Vrh i PŠ Vrbnik. Kad pretražujemo u skupnom katalogu dobit ćemo kao rezultat stanje u svih pet školskih knjižnica. Dakle, vidjet ćemo gdje se sve nalazi određeni naslov koji nas zanima a rezultati pretrage će se nizati jedni ispod drugih. Ako želimo pretražiti katalog samo jedne škole onda na početnoj stranici treba skrolati do dna i u donjem lijevom uglu kliknuti na Odabrani katalog . Nakon toga izaberemo školu čiji knjižnični fond želimo pretraživati te postupamo kao prilikom pretrage skupnog kataloga.

Učenici 3.razreda obilježili Svjetski dan kravate

U četvrtak, 15. listopada 2020. godine učenici 3. razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, PŠ Baška zajedno sa svojom razrednicom Sonjom Polonijo  obilježili su Svjetski dan kravate svečano odjeveni s kravatama oko vrata koje su sami izradili na kreativnoj radionici.

Projekt KRAVATA sastojao se je od niza aktivnosti: krojenja, oslikavanja, glačanja, šivanja i  učenja vezivanje čvorova. Pri tome su se izvrsno zabavili i ponešto naučili. Kravate će s ponosom nositi u svakoj svečanoj prilici.

18. listopada – Svjetski dan kravate

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog materijala. Kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Hrvatski sabor iskazao je kravati 2008. godine posebnu počast proglasivši upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

POTVRDA O STATUSU REDOVITOG UČENIKA

Poštovani učenici i roditelji,

na poveznici https://potvrde.skole.hr/login možete preuzeti i ispisati elektronički zapis/potvrdu o statusu redovitog učenika. Sustav za izdavanje e-potvrda o statusu školovanja redovitog učenika omogućava izdavanje potvrde u različite svrhe, a podatke o učenicima preuzima iz baze podataka e-Matica u kojoj su svi učenici.

U padajućem izborniku moguće je izabrati svrhu potvrde. Prijava za sve učenike putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Tajnica Dolores Pujas Majurec