Učenici 3.razreda obilježili Svjetski dan kravate

U četvrtak, 15. listopada 2020. godine učenici 3. razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, PŠ Baška zajedno sa svojom razrednicom Sonjom Polonijo  obilježili su Svjetski dan kravate svečano odjeveni s kravatama oko vrata koje su sami izradili na kreativnoj radionici.

Projekt KRAVATA sastojao se je od niza aktivnosti: krojenja, oslikavanja, glačanja, šivanja i  učenja vezivanje čvorova. Pri tome su se izvrsno zabavili i ponešto naučili. Kravate će s ponosom nositi u svakoj svečanoj prilici.

18. listopada – Svjetski dan kravate

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog materijala. Kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Hrvatski sabor iskazao je kravati 2008. godine posebnu počast proglasivši upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *