Mjesečni arhivi: studeni 2022.

ŽIVIMO EKOLOGIJU

U sklopu cjelogodišnjeg školskog projekta “Živimo ekologiju” učenici 6.-tog razreda ovog su četvrtka školske klupe zamijenili kombijem i krenuli na terensku nastavu do Treskavca. Kako bi osvijestili naše učenike o potrebi odvajanja, zbrinjavanja i recikliranja otpada učenici su se uživo mogli uvjeriti gdje završava naš otpad i što djelatnici komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk rade s tim otpadom. Reciklažnim dvorištem provela nas je voditeljica odjela ekopatrole, Sara Kirinčić. Prilikom obilaska vidjeli smo na koji se način u kompostani prerađuje biootpad, a nakon toga smo ušli u veliku halu u kojoj se razdvaja pojedina vrsta plastike iz naših žutih kanti (sve ručno!). Sortirana plastika potom se strojno preša pri čemu nastaju plastične bale spremne za odvoz. Saznali smo da jedna plastična bala sadrži 10 000 plastičnih boca, a jedna aluminijska bala 40 000 limenki.

Zaključili smo da djelatnici komunalnog poduzeća imaju težak i mukotrpan posao, osobito zbog neugodnog mirisa koji nas je pratio cijelo vrijeme obilaska. Poručujemo svim učenicima i njihovim ukućanima neka razdvajaju otpad i neka pripaze što bacaju u pojedinu kantu jer će na taj način uvelike pridonijeti zbrinjavanju otpada i očuvanju prirode.

I na kraju… Zahvaljujemo turističkoj agenciji “Šiloturist” koja nam je omogućila besplatan prijevoz učenika do Treskva i natrag.

Učiteljice prirode i geografije