Mjesečni arhivi: svibanj 2019.

Webinar za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole

U suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom (CARNET) predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. organiziraju informativni webinar na temu provedbe ovogodišnjih elektroničkih prijava i upisa u srednje škole. 

Webinar je planiran za četvrtak, 23. svibnja 2019., od 13:00 do 14:30 sati i bit će dostupan na poveznici https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/13368 . Snimka informativnog webinara bit će postavljena na mrežnim stranicama CARNET-a i www.upisi.hr

Robotika na prstenac 2019.

Dana 11.05.2019. godine održana je prva ovogodišnja Trka na prstenac u Industrijsko obrtničkoj školi u Puli u organizaciji Društvo za robotiku Istra.

Ove su godine na natjecanju sudjelovale 23 ekipe,   69  učenika osnovnoškolskog uzrasta. Sve su to  zaljubljenici u robotiku, a  pristigli su iz Fažane, Čavla, Barbana, Krka ,Punta, Baške, Opatije , Pule i Medulina.

U okviru ovogodišnje sedme Robotrke na prstenac , osim u Puli , planirana su natjecanja 08. lipnja  u Opatiji i završno natjecanje 17. kolovoza 2019. u Barbanu.

Sudionici ovog natjecanja redovito su mladi talentirani informatičari  okupljeni u tročlane ekipe. Svaki član upravlja robotom tijekom jedne vožnje u svakoj od triju disciplina: ručno, poluautomatski i kamerom.

Na kraju svake  utrke pojedinačni bodovi svakog natjecatelja  zbrajaju  se, a pobjeđuje ona ekipa koja skupi najviše bodova. 

Ove godine ekipni rezultati bile su :


Nakon sve tri održane utrke, proglašava se slavodobitnik na zadnjoj utrci u Barbanu. Pojedinačni rezultati na prvoj utrci u Puli bili su:

Posjet službenika američke ambasade

U sklopu inicijative Meet US, u četvrtak 9. svibnja 2019., našu su školu posjetili zaposlenici američke ambasade iz Zagreba (Embassy of the United States Zagreb – Croatia).

Američka službenica Alison Carragher, porijeklom iz Floride, bila je u pratnji Thomasa Kezelea, koji je hrvatski državljanin zaposlen u američkoj ambasadi u odjelu za sigurnost. Goste je u školu dopratila direktorica TZ Baška, Ivana Kovačić.

Susret se održao u školskoj knjižnici gdje smo proveli vrlo ugodnih sat vremena u neformanom druženju. Dvanaest učenika viših razreda prezentiralo je znamenitosti bašćanskog kraja, nakon čega su Alison zasuli pitanjima o američkom načinu života i njenoj diplomatskoj karijeri. Alison je uzvratila istom znatiželjom raspitujući se o njihovim planovima i željama za budućnost. Pohvalila je poznavanje engleskog jezika naših učenika, ujedno i rad učiteljice engleskog jezika Katarine Žic-Bužonja, a mi smo bili zadivljeni njenim znanjem i izgovorom hrvatskog jezika.

Druženje smo zaključili razmjenom poklona. Voditeljica škole Kristina Ivošić je uručila Alison i Thomasu po jednu monografiju o Povijesti školstva u bašćanskom kraju, a s njihove strane smo primili cijeli niz zanimljivih izdanja iz domene popularne američke glazbene kulture i zemljopisnu kartu SAD-a.

Učenice šestih razreda na županijskoj razini natjecanja „Modelarska liga“

U utorak 30.travnja 2019. s početkom u 09.20h u Domu mladih održalo se je regionalno natjecanje Modelarska liga 2019. Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture dok je Dom mladih već 6. godinu zaredom domaćin natjecanja za Primorsko- goransku županiju.

Na natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa iz 7 osnovnih škola Grada Rijeke i riječkog prstena te iz Doma mladih i Tehničkog centra mladih. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 30 učenika/učenica i to 22 djevojčica i 8 dječaka. Našu školu su po prvi puta predstavljale tri ekipe: iz matične škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk dvije ekipe – „Krčki duo“ koju su činile Ena Toić i Mara Feretić iz 6.a razreda, ekipa „Bodulke“ Ana Rušin i Matea Štefančić 6.b razreda, te ekipa „Bašćanski maestral“ Magdalena Čačić i Antonija Petrinić 6.razreda iz Područne škole Baška, u pratnji učiteljice tehničke kulture Marije Prihode. Sve tri ekipe su se za vrijeme proljetnih praznika vrijedno pripremale za natjecanje te uspješno izvršile zadatak izrade modela aviona i postigle dobre rezultate.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Danijel Šimunić, Hrvatska zajednica tehničke kulture, predsjednik povjerenstva, Đordano Bucci, Tehnička škola Rijeka, član povjerenstva i Marino Čikeš, Dom mladih, član povjerenstva, jednoglasno su donijeli odluku o prve tri najbolje ekipe: 1.mjesto osvojila je ekipa ”Tribaljci” iz OŠ Jurja Klovića u sastavu: Ivan Vidović (7.r.) i Mihael Barac (7.r.), mentor Jadranko Janjić, 2.mjesto osvojila je ekipa “Žagica“ OŠ Dr. Branimira Markovića u sastavu: Patricia Svetličić (8.r.) i Rozmari Perlić (7.r), mentor Jadranko Janjić, 3. mjesto osvojila je ekipa “Pupe” iz OŠ Sveti Matej u sastavu: Ana Marinić (7.r.) i Klara Širola (7.r.), mentorica Katica Androšević

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika/učenica osnovne škole od 5. do 8. razreda u području modelarstva/maketarstva s osnovnim ciljem poticanja razvoja tehničkih znanja i vještina, razvoja motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoja poduzetništva.