Mjesečni arhivi: prosinac 2020.

Dragi naši roditelji i učenici!

Došli smo do kraja ovog neobičnog polugodišta i pred nama je najveselije razdoblje u godini.

Želimo vam svima sretan i zdrav Božić te veseliju novu 20201. godinu!

I zapamtite : Božić nije toliko o otvaranju naših darova koliko o otvaranju naših srca. 

Vidimo se u školi u ponedjeljak 18. siječnja 20201. godine!

Vaši učitelji

Od starog novo, za dar od srca

4. razred PŠ Baška sudjelovao je ekološko-obrazovnom nagradnom natječaju “Od starog novo, za dar od srca”.

Cilj natječaja je da se djeci i mladima u okviru zadane teme, uz elemente ponovne uporabe (eng. upcycling), približi pravilan način gospodarenja otpadom i potakne promjena svijesti o vrijednosti stvari koje više ne koriste. Naša vizija je poticati održivu i zdravu zajednicu koja se odgovorno odnosi prema okolišu u kojem obitava. Naš uradak možete pogledati u kratkom videu i prezentaciji .

Više informacija na: https://upotrijebi-ponovno.zaljepsunasu.hr/

S nestrpljenjem iščekujemo objavu rezultata 8. siječnja 2021.

Sretan Božić i uspješnu nadolazeću novu godinu žele vam učenici 4.r. PŠ Baška i njihova učiteljica.

Humanitarna akcija za male šapice

Ove godine učenici 3. razreda PŠ Baška, usprkos nastavi na daljinu, i dalje pokazuju koliko su vrijedni. Zavirili su u svoje veliko dječje srce i pokazali koliko dobrote, ljubavi i suosjećanja nose u njemu. U suradnji s roditeljima, učenici su zajedno s učiteljicom Ivanom, u dva dana uspjeli skupiti hranu i potrepštine za male šapice Udruge Felix – Krk.

Sva donirana hrana i potrepštine naših dragih učenika i njihovih roditelja, zasigurno će malim šapicama uljepšati nadolazeće blagdane.

Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima.

Sveta Majka Terezija

Draga djeco, poštovani roditelji!

Odlukom epidemiologinje te svih nadležnih službi koje odlučuju o zdravstvenoj sigurnosti učenika, u svim će se razredima naše škole do zimskih praznika nastaviti s radom po modelu C (online).

Nadamo se da su se djeca tijekom proteklog tjedna snašla u ovom obliku učenja. Roditeljima zahvaljujemo što su nam podrška, a kod najmlađih učenika i suradnici u ostvarivanju obrazovnih ishoda.

Svima želimo mirne trenutke u krugu obitelji, strpljenje u očekivanju sigurnih i veselih druženja te, najvažnije od svega, pobjedu u borbi s nevidljivim neprijateljem koji nam ih je oteo !

Vaši učitelj

Dragi naši učenici i roditelji!

Nažalost imamo ne baš lijepe vijesti za vas. U školi su se pojavili slučajevi korone zbog čega neki razredi moraju u samoizolaciju. Kako bismo izbjegli scenarij brzog širenja među djecom i u njihovim obiteljima, u dogovoru s epidemiologinjom, ravnateljem, Stožerom CZ Općine Baška te Primorsko-goranskom županijom, od ponedjeljka (7. prosinca) prelazimo na online nastavu.

Iako će se nastava odvijati u online obliku, za sada nema potrebe za samoizolaciju učenika ostalih razreda, sve do eventualne pojave simptoma. Dakle, djeca smiju izlaziti i boraviti na zraku, no ostaje preporuka izbjegavanja okupljanja većeg broja djece. Nastojte zadržati što manji broj aktivnih kontakata (braća, sestre, najbolji prijatelji). Ostanite u redovitom kontaktu s razrednicima svoje djece te im javite ukoliko kod njih dođe do promjene zdravstvenog statusa.

Svima nam je želja da se do zimskih praznika ponovo okupimo u školi! Zato molimo zdrave da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, a oboljelima želimo što blaži tijek bolesti!

Djelatnici PŠ Baška

Sveti Nikola – svetac djece i pomoraca

Blagdan svetog Nikole obilježavamo svake godine 6. prosinca. Raduju se djeca, spremaju svoje cipelice, čiste čizme koje će staviti na prozor kako bi sveti Nikola i njima donio dar koji su zaslužili ako su bili dobri.
I mi, učenici 3. razreda PŠ Baška, zajedno s učiteljicom Ivanom Vlahinja, obilježili smo njegov spomendan. Prije nego što smo stavili naše ulaštene čizmice na prozore, naučili smo ponešto o svecu djece i pomoraca, svetom Mikuli ( Nikoli ).
Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. st. Bogati roditelji dugo nisu mogli
imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobiva po stricu biskupu u Miri. Već kao mali, Nikola je volio sve ljude oko sebe čemu su ga naučili njegovi dobri roditelji. Činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu – nazivamo ga zaštitnikom djece.

Dragi sveti Nikola,
kako bi obilježili tvoj spomendan, napravili smo ti posebne čizmice.
Naše čizmice su malo drugačije od ostalih, ove godine odlučili smo ih napraviti u obliku
mobila. Odabrali smo crvenu i zelenu boju, ukrasili ih te objesili na pokretni mobil od
prirodnog drva. Nama su naše posebne čizmice jako drage jer nas podsjećaju na tebe, a kod kuće jedva čekamo da na prozore stavimo one prave. Osim čizmica, posvetili smo ti i nekoliko radova u kojima smo napisali sve što smo saznali o tebi i tvom životu.
Puno te pozdravljamo i veselimo se tvom dolasku!
Učenici 3. razreda

OBRAZOVNI NAGRADNI NATJEČAJ

Učenici 3. razreda PŠ Baška, zajedno sa svojom učiteljicom Ivanom Vlahinja, sudjelovali su na obrazovnom nagradnom natječaju ,, Od starog novo za dar od srca ,,.
Obrazovni natječaj organizirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti kojemu je i ove godine bio cilj da se djeci na pravilan način približi gospodarenje otpadom. Osim navedenog, cilj je bio i poticanje promjene svijesti o vrijednostima stvari koje više ne koristimo.
U suradnji s roditeljima, učenici su skupili sav potreban materijal koji im više nije bio
potreban pa su se tako među skupljenim materijalom našli razni komadi stare odjeće, stari gumbi, plastične čaše, drveni štapići, drvo za recikliranje, plastični čepovi i stari ukrasi.
Učenici su za natječaj izradili krpene lutke od starih čarapa i gumbića, ukrasne lutke za bor od starih majica, drveta i vune, lutke za lutkarske predstave od plastike, metala i vate te Dreamcatcher ( hvatač snova ) od drva namijenjenog za recikliranje, metalnih i plastičnih žica i ukrasa od čarapa i gumba u obliku sova.
Osim izrade kreativnih radova, djeca su naučila nešto više o samom recikliranju i
gospodarenju otpadom te su svojim radovima pokazala kako se i od starog otpada ponovo mogu izraditi novi i korisni predmeti.

Likovni natječaj ,,Velikani hrvatske prošlosti ” – Ivan Meštrović

,, Moja umjetnost izražena je na tvrdom drvetu i kamenu, ali umjetnost nije u drvetu ni u kamenu, ona je izvan vremena i prostora. Umjetnost je istodobno i pjesma i molitva.,,
Ivan Meštrović

Učenici 3. razreda PŠ Baška, zajedno s učiteljicom Ivanom Vlahinja, sudjelovali su na
likovnom natječaju ,, Velikani hrvatske prošlosti,, u organizaciji OŠ Grigora Viteza i Dječjeg vrtića Iskrica iz Zagreba.
Motiv ovogodišnjeg natječaja bio je jedan od najistaknutijih umjetnika 20. stoljeća – Ivan Meštrović.
Odabrana su likovna područja crtanje i slikanje kombiniranom tehnikom ugljena i bijele tempere. Na kreativnoj radionici, učenici su se pobliže upoznali s radom i životom ovog genijalnog umjetnika. Kroz edukaciju, učenici su imali prilike vidjeti najpoznatija kiparska djela Ivana Meštrovića, kuću i muzeje u Zagrebu i Splitu.
Osim što su naučili mnoge zanimljivosti iz života Ivana Meštrovića, učenici su se pobliže
upoznali s kombiniranom tehnikom ugljena i tempere. Ugljen i tempera jedni su od
najstarijih materijala za crtanje i slikanje, a osim što je učenicima predstavljala veliki izazov, istodobno, djeca su uživala u kreativnom likovnom stvaranju i istraživanju mogućnosti nastanka portreta.

Ivan Meštrović

Ivana Meštrovića, kipara, arhitekta i književnika, mnogi smatraju hrvatskim Michelangelom. Jedan od najistaknutijih kipara hrvatske moderne skulpture, rođen je 15. 8. 1883. u Vrpolju kraj Đakova u vrlo skromnom okruženju.

Dok je kao mladić čuvao ovce, počeo je rezbariti male predmete od drva i muljike−mekog kamena koji se vadio s obližnje planine Svilaje. Radeći kao šegrt, u Splitu se prvi put susreo s djelima antike: grčkim i rimskim kipovima i arhitekturom. Odlaskom na Umjetničku akademiju u Beč, upoznaje profesora Otta Wagnera, poznatog arhitekta i predstavnika secesije koji ga naziva „čudom među kiparima”.

Za života je boravio i stvarao u brojnim svjetskim centrima, između ostalih i u Parizu, Cannesu, Zagrebu, Beogradu i Rimu. Umro je u svojoj 79. godini života, u gradu South Bendu, u državi Indiani (SAD), a pokopan je 24. siječnja 1962.godine u crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama, u mauzoleju obitelji Meštrović.