Mjesečni arhivi: prosinac 2021.

BOŽIĆNO – HUMANITARNI ŠTAND NAŠE ŠKOLE NA ADVENTU U BAŠKI

Učenici nižih razreda i produženog boravka PŠ Baška, zajedno sa svojim učiteljicama, odazvali su se pozivu Turističke zajednice Baška i time sudjelovali na božićno – humanitarnom sajmu na Paladi. Cilj ove hvalevrijedne humanitarne akcije, bio je  prikupljanje novčanih sredstava za  kupnju EKG aparata za našu ambulantu.

Štand naše škole privukao je pozornost  brojnih mještana  koji su oduševljeno birali poklone za svoje najmilije. Bogat izbor artikala nikog nije ostavio ravnodušnim.  U ponudi su bili ručno rađeni unikatni predmeti  koje su naši učenici, marljivo i s puno truda i ljubavi, izrađivali za ovaj poseban dan.  Svaki humanitarokupac  dobio je na poklon blagdanski kolačić kojeg su pekle naše učiteljice razredne nastave.

Želimo zahvaliti našim učenicima nižih razreda i produženog boravka koji su, iako mali, strpljivo i disciplinirano stajali satima za štandom. Kao pravi trgovci – nasmijani, ljubazni i ponosni na svoje izrađene predmete, naplaćivali su, zbrajali, oduzimali, vraćali i prebrojavali prikupljeni novac.

„Ovaj dan neću nikad zaboravit!“ – bile su riječi jednog prvašića. 

I zaista je bio poseban, sunčani zimski dan,  ove subote 18. prosinca na Paladi u našoj Baški.

Hvala svima!

Školski medni dan u 1. razredu

Školski medni dan obilježili smo 7.12. na dan Sv. Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile biti dio projekta dobili su med zapakiran u Nacionalnu staklenku zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“.

Cilj programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

U učionici 1.r. bilo je jako medno i veselo i drago nam je što smo bili dio ove medne priče koja promovira hrvatske pčelinjake.

Tekst i slike: Helena Karabaić

Projekt Šafran

Ove školske godine Područna škola Baška uključila se u međunarodni Projekt Šafran koji je potekao od irske zaklade Holocaust Education Trust Ireland, a koja opskrbljuje europske škole lukovicama žutog šafrana kako bi ih zasadile u jesen u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su ubijena tijekom holokausta (1933. – 1945.). Projekt je zamišljen kao integrativni dio nastave Povijesti u VIII. razredu, ali mu mogu pristupiti i drugi nastavni predmeti (Hrvatski jezik, Engleski jezik, Vjeronauk).

U Republici Hrvatskoj lukovice žutog šafrana prijavljenim školama dostavljaju djelatnici Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac. Žuto cvijeće podsjeća na žute Davidove zvijezde koje su europski Židovi bili prisiljeni nositi u svim državama pod nacističkom vlašću te u onim državama čiji su režimi surađivali s nacistima. Izuzetak u tome nije bila niti Nezavisna Država Hrvatska. Na taj su način Židovi bili obespravljeni i označeni kao neprihvatljivi građani.

Šafran cvjeta krajem siječnja, uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti (27. siječnja).

Ove školske godine projekt je započeo 23. studenoga uređenjem prostora u školskom okolišu. Pod vodstvom Tvrtka Božića, učitelja Povijesti, naši osmaši posadili su lukovice žutog šafrana uz kamenjem oblikovanu Davidovu zvijezdu. Tako su se priključili velikom broju od oko 40.000 učenika diljem Europe koji na ovaj način odaju počast svim žrtvama holokausta.

Tvrtko Božić