Dnevni arhivi: 05/12/2021

Projekt Šafran

Ove školske godine Područna škola Baška uključila se u međunarodni Projekt Šafran koji je potekao od irske zaklade Holocaust Education Trust Ireland, a koja opskrbljuje europske škole lukovicama žutog šafrana kako bi ih zasadile u jesen u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su ubijena tijekom holokausta (1933. – 1945.). Projekt je zamišljen kao integrativni dio nastave Povijesti u VIII. razredu, ali mu mogu pristupiti i drugi nastavni predmeti (Hrvatski jezik, Engleski jezik, Vjeronauk).

U Republici Hrvatskoj lukovice žutog šafrana prijavljenim školama dostavljaju djelatnici Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac. Žuto cvijeće podsjeća na žute Davidove zvijezde koje su europski Židovi bili prisiljeni nositi u svim državama pod nacističkom vlašću te u onim državama čiji su režimi surađivali s nacistima. Izuzetak u tome nije bila niti Nezavisna Država Hrvatska. Na taj su način Židovi bili obespravljeni i označeni kao neprihvatljivi građani.

Šafran cvjeta krajem siječnja, uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti (27. siječnja).

Ove školske godine projekt je započeo 23. studenoga uređenjem prostora u školskom okolišu. Pod vodstvom Tvrtka Božića, učitelja Povijesti, naši osmaši posadili su lukovice žutog šafrana uz kamenjem oblikovanu Davidovu zvijezdu. Tako su se priključili velikom broju od oko 40.000 učenika diljem Europe koji na ovaj način odaju počast svim žrtvama holokausta.

Tvrtko Božić