Učenici 3. razreda obilježili Svjetski dan izumitelja

Dana 9. studenog, učenici 3. razreda PŠ Baška, zajedno sa svojom učiteljicom Ivanom Vlahinja, obilježili su Svjetski dan izumitelja. Ove godine odlučili su ga posvetiti Nikoli Tesli, velikom geniju i izumitelju iz Smiljana kraj Gospića.

Kroz edukaciju i likovnu radionicu, učenici su se pobliže upoznali sa životom i radom jednog od najvećih izumitelja svih vremena.

Kreativna radionica  Kako ja zamišljam Nikolu Teslu, sastojala se od prezentacije važnih činjenica i zanimljivosti o životu ovog velikana te likovnog područja u kojem su učenici na kreativan način, prikazali viđenje Nikole Tesle i njegovih izuma.

Nikola Tesla – čovjek koji je stvorio 20. stoljeće

Izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla, rođen je 10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan kraj Gospića. Bio je vizionar, čovjek koji je živio prije svog vremena. Osim što je stvarao izume, namjera mu je bila činiti dobro čovječanstvu i crpiti snagu i ideje iz prirode.

Rođen je u Lici, ali je gotovo cijeli život radio i stvarao u Americi. Neki od najpoznatijih izuma su: Teslin transformator struja visoke ferkvencije, indukcijski motor, prijenos električne energije bežičnim putem te izmjenična struja koja je promijenila svijet.

Njegova rodna kuća u Smiljanu 2006. godine pretvorena je u memorijalni centar, a Hrvatski sabor je 2014. njegov rođendan proglasio Nacionalnim danom Nikole Tesle te Danom znanosti, tehnologije i inovacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *